Gluten je vrsta proteina koji se najčešće nalazi u pšenici, ječmu, raži, zobi, bulguru i brašnu dobijenom od njih. Intolerancija na gluten jedan je od najčešćih problema savremenog čoveka.
Kada imamo takozvanu alergiju na gluten, moramo veoma pažljivo birati hranu, ali to ne znači da ćemo se odreći ukusne hrane. Na sreću, na tržištu već postoji veliki izbor brašna bez glutena od kojih možemo da pravimo razne keto palačinke, kolače, bezglutenske keksove, hleb bez glutena i mnoga druga peciva. Ovde su neka od njih:
Pirinčano brašno
Brašno od smeđeg pirinča smatra se posebno pogodnim, iako prema nekim stručnjacima ni druge sorte ove kulture ne ugrožavaju ljude osetljive na gluten. Ova vrsta brašna je izvor gvožđa, kalcijuma, proteina i ugljenih hidrata. Poželjno je koristiti ga u kombinaciji sa drugim brašnom (npr. bademovo brašno ili brašno od tapioke). U slučaju da ga ne možete pronaći u maloprodajnom lancu, dobićete ga mlevenjem zrna pirinča čoperom ili mlinom za kafu;
Bademovo brašno
Ovaj proizvod je izuzetno koristan jer pecivu daje mekšu strukturu. Izvor je proteina, masti, vitamina E, minerala. Ovo brašno se može dobiti i kod kuće mlevenjem badema;
Brašno od tapioke
Kao što možete pretpostaviti, ovo je relativno nov i egzotičan proizvod za našu zemlju. Brašno od tapioke je cenjeno kod kuvara, jer pomaže u lakšem lepljenju ostalih sastojaka i shodno tome, boljem oblikovanju finalnog proizvoda. Pogodan je alat i za zgušnjavanje supa i kremova. Izvor je natrijuma, kalijuma, kalcijuma, vitamina B 12;
Brašno od leblebije
Brašno od leblebije je bogato proteinima i mnogim drugim hranljivim materijama. Međutim, kako ima malo poseban ukus, dobro ga je kombinovati sa drugim vrstama brašna kao što su bademovo i pirinčano. Kada se koristi u kolačima, neophodno ih je više zasladiti kako ne bi ostao neprijatan trag karakteristične note leblebije;
Heljdino brašno
Kao i brašno od tapioke, brašno heljde takođe deluje kao sredstvo za lepljenje. Relativno je nenametljivog ukusa, tako da ne morate da zaslađujete deserte napravljene sa njim. Uspešno se koristi u proizvodnji keksa, testenina i drugih proizvoda od testa. Izvor je proteina, vlakana, masti i ugljenih hidrata.
Komentari