Araruta /Maranta arundinacea/ je vrsta višegodišnje biljke, čiji se koreni koriste kao namirnica, kao sredstvo za dobijanje veće gustine i kao dodatak raznim lekovima. Araruta je poreklom iz Južne Amerike.
Kod ljudi na tim prostorima je istorija gajenja ove biljke veoma duga, a ujedno su i onirazvili intenzivni proces prerade dobijanja skroba iz korena ove biljke. Koren se opere, narenda, potopi i zgnječi, zatim treba da prođe kroz sito i onda se suši.
Kada se Evropljani prvi put susretnu sa ararutom, onda shvataju zašto Indijanci veoma cenekoren ove biljke.
Danas se koren ararute fabrički suši i dobija se prah, koji se koristi u farmaciji i kulinarstvu. Prah ove biljke podseća na kukuruzni skrob.
Sastav ararute
Araruta je bogata vitaminom A, vitaminima B grupe, folnom kiselinom. Od minerala ima dosta kalcijuma, mangana, kalijuma. Količine proteina i dijetetskih vlakana su dobre.
Odabir i čuvanje ararute
Araruta se najčešće može sresti u obliku praha. Može se naći u specijalizovanim radnjama ili kupiti na internetu, a cena za 50 g je oko 170 dinara. Čuvajte prah na suvom i hladnom mestu.
Araruta u kulinarstvu
Prah od ararute, kod nas poznatiji kao aru prah, uglavnom se koristi za zgušnjavanje soseva, za nadev kod pravljenja kolača i raznih slatkiša.
Kao i tapioka i kukuruzni skrob, araruta je veoma poznata i kao zgušnjivač, koji još uvek na našim prostorima nije poznat.
Kukuruzni skrob je veoma dobar za zgušnjavanje soseva na mlečnoj bazi, dok Maranta arundinacea se više koristi za dobijanje veće gustine kiselih tečnosti. Za razliku od kukuruznog brašna, araruta nema nikakav miris i ne oseća se ukus skroba u jelima.
Drugi važan razlog zašto se Maranta arundinacea koristi u raznim receptima jeste to što se ona lako melje. Pored toga što se koristi za zgušnjavanje, ova biljka se može koristiti i kao zamena za brašno pri pravljenju raznih kolača i slanih peciva.
Ako želite da zamrznete jelo, najbolje je da koristite ararutu kao zgušnjivač. Aru prah je odličan za zgušnjavanje raznih jela jer neće promeniti njihov ukus.
Araruta je dobra za spremanje sa niskim temperaturama, slaže se sa kiselim sastojcima, a takođe dobro podnosi i dugo kuvanje.
Ako hoćete da ararutu koristite kao zgušnjivač, pomešajte aru prah sa istom količinom vode, a zatim mešajte kašu sa toplom tečnošću oko 30 sekundi. Jedna kašika aru praha je dovoljna da se zgusne jedna šolja tečnosti.
Koristi od ararute
Najveća prednost ararute je ta da se ova biljka veoma lako melje. Sa druge strane, koren Maranta arundinacea se koristi kao veoma efikasano sredstvo u lečenju dijareje zbog visokog sadržaja skroba.
Koren ararute pomaže kod želudačno - crevnih problema, a skrob od ove biljke se koristi i za smirenje iritirane i upaljene sluzokože.
Blagi ukus ararute čini ovu biljku odličnim sastojkom i u raznim dijetama. Naravno, sam skrob ne spada u pitke namirnice, ali će se veliki broj ljudi složiti da aru prah pomaže u smirivanju iritiranog želuca.
Zahvaljujući mineralima i vitaminima koji se nalaze u araruti, ona je veoma važan deo zdrave ishrane. Araruta ima mnogo prednosti i koristi u poređenju sa kukuruznim skrobom.
Jedina mana aru praha jeste što je on malo skuplji u odnosu na kukuruzni skrob, a i ne može se koristiti za zgušnjavanje mlečnih soseva, jer kvari njihov ukus i nakon dodavanja ovog skroba oni postaju masniji.
Komentari