Ishrana bez glutena

Jana G.Jana G.
Početnik
1783
Proizvodi bez glutena

Ishrana bez glutena zahteva pažnju na svaki proizvod koji koristite u procesu kuvanja. Da biste bili sigurni u sastav hrane koju jedete, najbolja opcija je da je sami pripremite. Međutim, trebalo bi da koristite sveže proizvode, a ne poluproizvode.

Sveže meso, riba, voće, povrće koje ne sadrži gluten su potpuno su bezbedni za osobe koj boluju od celijakije, koji ne samo da moraju da ograniče unos glutena, već da ga potpuno eliminišu iz svoje ishrane.

Pored postojećih specijalnih proizvoda bez glutena, možete koristiti sveže voće i povrće, prirodno meso, ribu i mlečne proizvode.

Namirnice bez gluteba

To su jaja, ulje, maslac, pirinač, kukuruz, heljda, pasulj, soja, grašak, sočivo, leblebija, krompir, orasi, kinoa, tapioka, manioka, amarant, divlji pirinač.

Gde ima glutena

Mnoge konzervisane namirnice, salame i poluproizvodi sadrže aditive koji sadrže gluten. U običnim receptima, sastojke treba koristiti zamenu onih namirnica koje sadrže gluten.

Gluten se nalazi u mnogim proizvodima. Morate ih poznavati i izbegavati. To su pšenica, raž, ječam, ovas, testenine, makarone i sve namirnice koje sadrže ove sastojke.

Bombone i slatkiši, karamel, dražei, čokolada, kolači, peciva - svi oni sadrže gluten. Ima ga i u sladoledu, jogurtu, vurdi, mleku u prahu i kondenzovanom mleku, kajmaku, margarinu, maslacu, kačkavalju, majonezu i mnogim drugim proizvodima iz prodavnice. Zato je dobra ideja da uvek čitate etikete i tražite proizvode bez glutena.

Čime zameniti belo brašno

Brašno od heljde je bez glutena

Pšenično brašno se može zameniti drugim proizvodima u određenim razmerama. Umesto jedne šoljice brašna može se koristiti pola šolje bademovog brašna, ali ga treba čuvati u frižideru.

Može se zameniti i šoljom heljdinog brašna ili šoljicom kukuruznog brašna, kao i šoljicom kukuruznog skroba.

Alternativa pšenici su jedna šolja amaranta, jedna nepotpuna šolja brašna od leblebije ili jedna šolja brašna od sirka. Šolja pšeničnog brašna može se zameniti nepotpunom šoljom pirinčanog brašna. Pregledajte sva brašna bez glutena.

Pravilno skladištenje hrane bez glutena

Intolerancija na gluten

Izbegavajte "kontaminaciju" hrane bez glutena kada jedete kod kuće. U organizaciju ishrane treba da bude uključena cela porodica i pazite da ne mešate hranu sa glutenom, koju jedu vaši ukućani, sa vašom bezglutenskom hranom.

Proizvode bez glutena treba čuvati odvojeno od onih sa glutenom. Uvek dobro očistite sto pre jela i posebno odložite kuhinjski pribor za kuvanje jela bez glutena.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest