Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Korisno povrće Jicama (Meksički krompir) - svojstva i kako da ga jedemo

Korisno povrće Jicama (Meksički krompir) - svojstva i kako da ga jedemo

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Inovator
224044
Korisno povrće Jicama - svojstva i kako da ga jedemo
Fotografija: specialtyproduce

Jicama je poreklom iz Centralne i Južne Amerike.

Do nedavno se jicama gajila samo tamo, a sada je rasprostranjena i u Kini i jugoistočnoj Aziji. Miris jicame je sličan mirisu jabuke, po izgledu liči na repu ili jabuku.

To je povrće iz porodice mahunarki. - biljka puzavica koja dostiže 5 metara dužine i ima ogroman koren. Po izgledu, koren podseća na džinovski krompir.

Sastav i korisna svojstva jicame

Jicama sadrži veliku količinu vitamina C, ima malo natrijuma i ima minimalno masti. Jicama je voljena na istoku, obožavana u Americi, cenjena od strane ljubitelja zdravog načina života i ljubitelji dijetalne hrane rado je kuvaju.

Zdravstvene koristi jicame su sadržane u činjenici da je povrće uglavnom voda, što ga čini niskokaloričnim i dobrim za dijete. Bogata ugljenim hidratima, vitaminima, aminokiselinama. Minerale predstavljaju kalijum i fosfor.

Prirodno malo kalorija sa samo 25 kalorija po pola šolje, jicama je takođe bez masti, malo natrijuma i odličan je izvor vitamina C, a jedna porcija sirove jicame obezbeđuje 20% preporučene dnevne vrednosti antioksidansa. Ovo povrće je odličan izvor vlakana, sa 3 grama po porciji.

Kako jesti jicamu

Povrće se jede sirovo: ponekad sa solju, sokom od limuna ili limete, mlevenom alevom paprikom, spremaju se razne vitaminske salate. Ali poznata su i jela u koja se dodaje jicama umesto krompira.

Može se jesti takva kakva jeste, samo treba da se oljušti. Neutralnog je ukusa, ali ono što je lepo kod nje je njena tekstura. Nešto između hrskave jabuke i jezgra arapske salate.

Ideja za salatu Jicamom

Korisno povrće Jicama (Meksički krompir) - svojstva i kako da ga jedemo

Nudimo vam ideju za jednostavnu i osvežavajuću salatu sa azijskim ukusima sa kiselo-slatko-ljutim dodirom na nepcu. A pošto nema pravila u kuvanju, možete uzeti ovo ukusno povrće i dodati mu mnogo drugog omiljenog i omiljenog povrća kao što su: keleraba, rotkvice, krastavac, šargarepa, mladi luk, klice i jabuke.

Jicama – oljuštena i isečena na štapiće veličine šibica – 1 veliki koren

sveža crvena čili paprika - tanko naseckana - 1/2 komada

listovi nane - po ukusu (može se koristiti i korijander)

pečeni kikiriki - 1 kašika

šaka klica (po vašem izboru)

Za sos:

sok od limete ili limuna - 2 kašike

smeđi šećer - 1/2 kašike

slatko čili ulje - 1/2 kašičice

malo ribljeg sosa

Sve pomešajte da prilagodite začine i poslužite Azijsku salatu.

Pogledajte još interesantnih činjenica o nepoznatom Long Jack povrću.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest