Jicama je poreklom iz Centralne i Južne Amerike.
Do nedavno se jicama gajila samo tamo, a sada je rasprostranjena i u Kini i jugoistočnoj Aziji. Miris jicame je sličan mirisu jabuke, po izgledu liči na repu ili jabuku.
To je povrće iz porodice mahunarki. - biljka puzavica koja dostiže 5 metara dužine i ima ogroman koren. Po izgledu, koren podseća na džinovski krompir.
Sastav i korisna svojstva jicame
Jicama sadrži veliku količinu vitamina C, ima malo natrijuma i ima minimalno masti. Jicama je voljena na istoku, obožavana u Americi, cenjena od strane ljubitelja zdravog načina života i ljubitelji dijetalne hrane rado je kuvaju.
Zdravstvene koristi jicame su sadržane u činjenici da je povrće uglavnom voda, što ga čini niskokaloričnim i dobrim za dijete. Bogata ugljenim hidratima, vitaminima, aminokiselinama. Minerale predstavljaju kalijum i fosfor.
Prirodno malo kalorija sa samo 25 kalorija po pola šolje, jicama je takođe bez masti, malo natrijuma i odličan je izvor vitamina C, a jedna porcija sirove jicame obezbeđuje 20% preporučene dnevne vrednosti antioksidansa. Ovo povrće je odličan izvor vlakana, sa 3 grama po porciji.
Kako jesti jicamu
Povrće se jede sirovo: ponekad sa solju, sokom od limuna ili limete, mlevenom alevom paprikom, spremaju se razne vitaminske salate. Ali poznata su i jela u koja se dodaje jicama umesto krompira.
Može se jesti takva kakva jeste, samo treba da se oljušti. Neutralnog je ukusa, ali ono što je lepo kod nje je njena tekstura. Nešto između hrskave jabuke i jezgra arapske salate.
Ideja za salatu Jicamom
Nudimo vam ideju za jednostavnu i osvežavajuću salatu sa azijskim ukusima sa kiselo-slatko-ljutim dodirom na nepcu. A pošto nema pravila u kuvanju, možete uzeti ovo ukusno povrće i dodati mu mnogo drugog omiljenog i omiljenog povrća kao što su: keleraba, rotkvice, krastavac, šargarepa, mladi luk, klice i jabuke.
Jicama – oljuštena i isečena na štapiće veličine šibica – 1 veliki koren
sveža crvena čili paprika - tanko naseckana - 1/2 komada
listovi nane - po ukusu (može se koristiti i korijander)
pečeni kikiriki - 1 kašika
šaka klica (po vašem izboru)
Za sos:
sok od limete ili limuna - 2 kašike
smeđi šećer - 1/2 kašike
slatko čili ulje - 1/2 kašičice
malo ribljeg sosa
Sve pomešajte da prilagodite začine i poslužite Azijsku salatu.
Pogledajte još interesantnih činjenica o nepoznatom Long Jack povrću.
Komentari