Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Krompir za zdravlje i lepotu - ne samo hrana, nego i lek!

Krompir za zdravlje i lepotu - ne samo hrana, nego i lek!

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
93592
Krompir

Korisna svojstva krompira su danas poznata svima. Krompir se široko koristi u kulinarstvu i narodnoj medicini zbog njegovog hranljivog i lekovitog svojstva.

Sastav krompira

Približno 20-25 % težine su ugljeni hidrati (skrob), oko 2 posto su proteini i 0, 3 % masto. Protein je bogat na različitim aminokiselinama i propada kvalitetnim proteinima. Sadrži mnogo kalijuma (568 mg na 100 g vlažne težine), fosfor (50 mg), značajna količina magnezijuma, kalcijum i gvožđe. Vitamine C, B, B2, B6, B, PP, D, K, E, folnu kiselinu, karoten i ogranske kiseline; jabukovu, oksalovu, limunsku, kofeinsku, hlorogenu itd. Nikada ne pripremajte krompir u posudama od kalaja i bakra, pošto se tako gubi velika količina vitamina C. Viramin C se bolje sačuva ako pripremamo krompir sa korom

Lečnje i lepota sa krompirom - šta i kako?

Maske sa krompirom

U slučaju alergijskih osipa, ožiljaka nakon što ispečete, puknutih kapilara, možete da trljate svakodnevno lice sa parčetom svežeg krompira. Maska sa kuvanim krompirom i mlekom ili pavlakom, osvežava lie, otklanja znakove umora, hrani, izglađuje bore. Suva koža je nežna, glatka, elastična. Posebno korisna maska je sa kuvanim mladim krompirom za žene nakon četrdesetih godina.

Ako svakog dana natopite ruke u napitak od krompira u trajanju 5 minuta, koža će postati nežna kao svila. To je efikasna metoda da izađete na kraj sa lomljivim noktima, a ako se koristi svakodnevno, možete čak i da prevaziđete i gljivične infekcije. Bradavice možete da tretirate tako što ćete ih natrljati sa tek isečenim krompirom.

Za opekotine, furunkule, čireve, ekceme, hemorioide, čak i za duboke rane možete da koristite lekovite obloge od sirovog krompira. Da biste to uradili treba da ga izrendate i pomešate sa malom količinom maslinovog ulja. Ova specifična smesa je efikasna za artritis i upalu zglobova.

U sirovom soku od krompira se nalaze svi cenjeni i korisni mikroelementi ove biljke, zahvaljujjući njemu je sok koristan za mnoge unutrašnje organe. On ima amtimikrobno, diuretičko, olakšavajuće, analgetičko, ozdravljavajuće, rađajuće, regenerativno, svojstvo protiv grčeva, tonizira i protivupalno deluje na čovekovo telo. Sok od sirovog krompira normalizuje nivo hemoglobina u krvi. Preporučuje se kod problema sa radom srca, bubrega, hipertonije, nervnih problema, išijasa, bolest štitne žlezde, anemije, bazedove bolesti.

Ljuske od krompira

U slučaju problema sa stomačno-crevnim aktivnostima (gastritisa sa visokom kiselinom, čirevima, zatvorom, meteorizam, pankreatitis), dok od krompira je superaktivan. U kombinaciji sa sokom od šargarepe i celera od pomaže kod probavnih poremećaja. Obično se uzima na prazan želudac, sveže isceđen. Lečenje traje približno 10 dana, 10 dana odmor i ponavljanje 10 dana, ali treba da se prati određeni recept.

Napitak bez soli (voda u kojoj se kuvao krompir) preporučuje se da se pije kod čireva na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Kod hipertonije se preporučuje da se jede pečen sa korom, a pomaže kod alergija.

Klice su jedinstveno jelo i imaju lekovita dejstva na oštrinu vida.

Poznata su korisna svojstva krompira za lečenje disajnih puteva. U slučaju upale grla, faringitisa, laringitisa, bronhitisa, hroničan kašalj, pomaže obloge od kuvane kore sa krompirom, koji se pravi tokom noći. Možete kombinovati sa mlekom, pavlakom, žumancem, Napitak od krompira, jabuke i luka sa korom pomaže kod iskašljavanja. Inhalcija sa parom od vode u kojoj je kuvan ceo krompir takođe pomaže kod disajnih problema.

Sok od krompira

Nemojte zaboraviti da kada krompir birate kao lek: neka njihovasvojstva mogu da izazovu kontaefekte. To je možda zbog solanina - toksičnih komponent na kori krompira zelene boje (kod nepravilnog čuvanja se taloži u kori).

Takođe se nalazi i u proklijalom krompiru. Izaziva mučninu i povraćanje, vrtoglavicu, glavobolju, dijareju, nepriatan zadah, padanje u nesvest, neraspoloženje. Dodatno, solanin je veoma opasan za trudnice, potšo ima dikretan teratogeni efekat na plod.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest