Ko ne voli krompir? Pržen, kuvan, pečen - ovo je povrće koje se može pripremiti na dosta različitih načina. Ali ponekad ih izbegavamo jer, da bismo ih pripremili, moramo prethodno da se potrudimo. Na šta mislimo? Činjenica je da bismo jeli krompir, moramo da ga oljuštimo. Ali zašto to radimo i da li je to potrebno? Da li je kora krompira korisna?
Odgovor na ovo pitanje je definitivno "da". Uprkos tome što nas čitav život učili i ubeđivali u suprotno, kora krompira, posebno mladog krompira, veoma je korisna za naše zdravlje.
Razlog je što se u kori nalaze sva korisna vlakna, minerali i supstance. Kalijum, fosfor, gvožđe i vitamin C – svi ovi vitamini koji su nam potrebni nalaze se u kori krompira. A kada skinemo koru pre kuvanja, mi zapravo bacamo sve ove korisne supstance.
Da biste izbegli ovu grešku, jednostavno nemojte ljuštiti krompir. Ako želite da pripremite kuvani krompir, obavezno ga skuvajte sa korom, a ne skidajte koru pre kuvanja. Tako ćete sačuvati sva korisna svojstva krompira. Zato ih je najbolje kuvati oprane i neoljuštene. Na ovaj način se čuva sadržani vitamin C, ali na račun kalijuma koji se prilikom takve obrade gubi. Kada se kuvaju na pari, dešava se suprotno – kalijum se čuva, ali se vitamin C svodi na minimum.

A ako imate mladi krompir, jedite ga sa korom. U njihovom slučaju, veoma je delikatna i tanka, tako da je nećete osetiti nakon termičke obrade. A mladi prolećni krompir takođe sadrži znatno veću količinu vitamina C.
Međutim, treba znati da se vremenom nivoi vitamina u krompiru smanjuju. Kod dužeg skladištenja, na temperaturi iznad 10 stepeni, vitamini u krompiru se smanjuju. Drugim rečima, više ih je u mladom nego u starom krompiru.
Da, znamo da jela od mladog krompira nema mnogo i nisu raznovrsna, ali su, s druge strane, za lenje domaćice. Ne morate da ih ljuštite prilikom kuvanja, što svakako štedi mnogo vremena. Čak naprotiv – kora od krompira je korisna.
Kora jednog krompira srednje veličine obezbeđuje polovinu preporučenog dnevnog unosa rastvorljivih vlakana, kalijuma, gvožđa, fosfora, cinka i vitamina C.
Ako volite da jedete krompir, obavezno isprobajte naše recepte za gratin od krompira, čudesno ukusni punjeni krompir i našu musaku sa krompirom.
Takođe pogledajte kako se čisti mladi krompir, kako da pravilno čuvate mladi krompir i saznajte koja je nutritivna vrednost kuvanog krompira.
Komentari