Kanadski stručnjaci razvili su novu dijetu koja omogućava brzo i efikasno mršavljenje pomoću pečuraka. Istraživači sa Univerziteta Trent u Piterborou sproveli su eksperiment u kojem je učestvovalo 540 muškaraca i žena starosti od 24 do 36 godina sa prosečnom telesnom masom od 35%.
Umesto da se akcenat stavi na posng meso, koje je sastavni deo gotovo svih dijeta, volonteri su nedelju dana jeli jela od pečuraka. Nakon isteka sedam dana, 53% kandidata za mršavljenje, izgubilo je 5 do 7 kilograma.
Činjenica je da pečurke sadrže mnogo korisnih supstanci i istovremeno manje kalorija od govedine, svinjetine ili jagnjetine.
U stvari, pečurke su izvor prirodnih proteina. I skoro da nemaju ugljenih hidrata i lipida, koji su glavni krivci za taloženje viška masti u struku, bokovima i grudima, rekao je vođa studije, nutricionista Kris Otonabi.
Pečurke su bogate vitaminom D, koji se takođe nalazi u mesu. Pored toga, pečurke su izvor vitamina B, minerala i izuzetno važnih antioksidanata.
Dijeta sa pečurkama se može koristiti kao alternativna dijeta, jer može u potpunosti da zameni visokokaloričnu hranu.
Ali zapamtite da pečurke imaju neke kontraindikacije. Na primer, ne možete koristiti šumske darove kada patite od poremećaja u gastrointestinalnom traktu, endokrinih bolesti, predispozicije za alergijske reakcije ili ste jednostavno preosetljivi na pečurke.
Možda niste znali da su u drevnom Japanu gejše koristila pečurke kao sredstvo za mršavljenje. Najpoznatije po ovim svojstvima su Reishi pečurke i Kordiceps.
Kordiceps normalizuje poremećaje u procesima razmene masti i pomaže u uklanjanju toksina iz tela. Poboljšava metabolizam u jetri i na taj način sprečava fibrozu uzrokovanu zadržavanjem žuči.
Reishi takođe aktivira funkcije jetre. Nakon što su prošli dijetu sa ovim pečurkama, Japanci gube od 3 do 8 kilograma mesečno.
Evo nekoliko ukusnih recepata za pečurke za one koji žele da probaju dijetu sa pečurkama.
Komentari