Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto bi trebalo da jedemo više jagoda? ​

Zašto bi trebalo da jedemo više jagoda? ​

Lilia AngelovaLilia Angelova
Početnik
14
Zašto da jedemo više jagoda?

Jagode, taj divni dar majke prirode, pravo su voćno iskušenje! Mame svojim ukusnim izgledom, prijatnom aromom i neodoljivim ukusom. Nije slučajno što su one glavni sastojak nekih od najpoznatijih i najomiljenijih voćnih deserata i koktela.

Osim neverovatnog ukusa, mali, slatki crveni plodovi mogu se pohvaliti i nizom supstanci koje su dragocene za organizam. Jagode su odličan izvor vitamina C i B i minerala kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum i fosfor. Bogate su biotinom, korisnim za kožu i kosu, antioksidansima, vlaknima, elaginskom kiselinom i folnom kiselinom koja je izuzetno neophodna za začeće, trudnoću i anemiju.

Takođe sadrže limunsku, salicilnu i jabučnu kiselinu, koje poboljšavaju metabolizam i olakšavaju varenje. Ove voćne poslastice imaju diuretička, antiinflamatorna i detoksikujuća svojstva, a svi jedinstveni korisni sastojci u jagodama imaju brojne zdravstvene prednosti i čine ih efikasnim lekom za brojne bolesti.

Pogledajte zašto bi trebalo da jedemo više jagoda!

Jagode za jak imuni sistem

Jagode

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C jagode su odličan imunostimulator. One povećavaju imunitet i odbranu organizma u borbi protiv različitih virusa i infekcija. Jedna šolja jagoda sadrži više od 100% potrebne dnevne doze dragocenog vitamina.

Jagode protiv artritisa i gihta

Antioksidansi i detoksikanti u crvenim bobicama suzbijaju efekte oštećenja slobodnih radikala u telu, kao što su degeneracija mišića i tkiva, gubitak tečnosti koja podržava zglobove i nakupljanje kiselina i toksičnih supstanci u telu koje dovode do razvoja artritisa i giht.

Jagode za smanjenje rizika od srčanih bolesti

Jagode su dobar izvor vitamina B, od kojih neki jačaju srčani mišić i poboljšavaju rad srca. Mali plodovi su takođe odlično sredstvo za snižavanje nivoa holesterola u telu. To je zbog odsustva masti u njima i njihovog bogatog sadržaja vlakana, antioksidanata i folne kiseline.

Jagode za zdrav probavni sistem

Koristi od jagoda

Jagode su bogate vlaknima koja su korisna za pravilno funkcionisanje digestivnog sistema i brinu o ravnoteži crevne flore. Osim toga, sadrže veliku količinu vode, koja u kombinaciji sa vlaknima sprečava oticanje želuca i pojavu gasova i olakšava kretanje otpadnih materija kroz digestivni trakt.

Jagode za regulisanje pritiska

Minerali kalijum i magnezijum uključeni u sastav ukusnih jagoda deluju efikasno na snižavanje visokog pritiska izazvanog prisustvom viška količine soli u telu.

Jagode protiv očnih bolesti

Jagode su korisne za oči

Sočni plodovi su izuzetno korisni za zdravlje očiju jer sadrže pigmente lutein i zeaksantin. Oni su karotenoidi koji brinu o dobrom vidu i štite od katarakte i makularne degeneracije. Osim toga, vitamin C u jagodama jača rožnjaču i mrežnjaču.

Jagode kao dobar pomoćnik u gubitku težine

Jagode su pogodna namirnica za osobe koje se pridržavaju dijete i bore se sa viškom kilograma. Ne sadrže masti, imaju malo kalorija i sadrže vrlo malo natrijuma i šećera. U njima sadržani antocijani, kojima slatki plodovi duguju svoju crvenu boju, sprečavaju nakupljanje masti i pomažu u sagorevanju već nakupljenih.

Da biste iskoristili sva dobra svojstva sočnog voća, usredsredite se na više recepata sa jagodama ili probajte jednu od naših torti sa jagodama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest