Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto bi trebalo da jedemo više jagoda?

Zašto bi trebalo da jedemo više jagoda?

Lilia AngelovaLilia Angelova
Početnik
14
Zašto da jedemo više jagoda?

Jagode, taj divni dar majke prirode, pravo su voćno iskušenje! Mame svojim ukusnim izgledom, prijatnom aromom i neodoljivim ukusom. Nije slučajno što su one glavni sastojak nekih od najpoznatijih i najomiljenijih voćnih deserata i koktela.

Osim neverovatnog ukusa, mali, slatki crveni plodovi mogu se pohvaliti i nizom supstanci koje su dragocene za organizam. Jagode su odličan izvor vitamina C i B i minerala kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum i fosfor. Bogate su biotinom, korisnim za kožu i kosu, antioksidansima, vlaknima, elaginskom kiselinom i folnom kiselinom koja je izuzetno neophodna za začeće, trudnoću i anemiju.

Takođe sadrže limunsku, salicilnu i jabučnu kiselinu, koje poboljšavaju metabolizam i olakšavaju varenje. Ove voćne poslastice imaju diuretička, antiinflamatorna i detoksikujuća svojstva, a svi jedinstveni korisni sastojci u jagodama imaju brojne zdravstvene prednosti i čine ih efikasnim lekom za brojne bolesti.

Pogledajte zašto bi trebalo da jedemo više jagoda!

Jagode za jak imuni sistem

Jagode

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C jagode su odličan imunostimulator. One povećavaju imunitet i odbranu organizma u borbi protiv različitih virusa i infekcija. Jedna šolja jagoda sadrži više od 100% potrebne dnevne doze dragocenog vitamina.

Jagode protiv artritisa i gihta

Antioksidansi i detoksikanti u crvenim bobicama suzbijaju efekte oštećenja slobodnih radikala u telu, kao što su degeneracija mišića i tkiva, gubitak tečnosti koja podržava zglobove i nakupljanje kiselina i toksičnih supstanci u telu koje dovode do razvoja artritisa i giht.

Jagode za smanjenje rizika od srčanih bolesti

Jagode su dobar izvor vitamina B, od kojih neki jačaju srčani mišić i poboljšavaju rad srca. Mali plodovi su takođe odlično sredstvo za snižavanje nivoa holesterola u telu. To je zbog odsustva masti u njima i njihovog bogatog sadržaja vlakana, antioksidanata i folne kiseline.

Jagode za zdrav probavni sistem

Koristi od jagoda

Jagode su bogate vlaknima koja su korisna za pravilno funkcionisanje digestivnog sistema i brinu o ravnoteži crevne flore. Osim toga, sadrže veliku količinu vode, koja u kombinaciji sa vlaknima sprečava oticanje želuca i pojavu gasova i olakšava kretanje otpadnih materija kroz digestivni trakt.

Jagode za regulisanje pritiska

Minerali kalijum i magnezijum uključeni u sastav ukusnih jagoda deluju efikasno na snižavanje visokog pritiska izazvanog prisustvom viška količine soli u telu.

Jagode protiv očnih bolesti

Jagode su korisne za oči

Sočni plodovi su izuzetno korisni za zdravlje očiju jer sadrže pigmente lutein i zeaksantin. Oni su karotenoidi koji brinu o dobrom vidu i štite od katarakte i makularne degeneracije. Osim toga, vitamin C u jagodama jača rožnjaču i mrežnjaču.

Jagode kao dobar pomoćnik u gubitku težine

Jagode su pogodna namirnica za osobe koje se pridržavaju dijete i bore se sa viškom kilograma. Ne sadrže masti, imaju malo kalorija i sadrže vrlo malo natrijuma i šećera. U njima sadržani antocijani, kojima slatki plodovi duguju svoju crvenu boju, sprečavaju nakupljanje masti i pomažu u sagorevanju već nakupljenih.

Da biste iskoristili sva dobra svojstva sočnog voća, usredsredite se na više recepata sa jagodama ili probajte jednu od naših torti sa jagodama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest