Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Zašto je kolač gnjecav?

Zašto je kolač gnjecav?

Jana G.Jana G.
Početnik
1783
Gnjecav kolač

Ponekad se desi da je kolač pečen spolja i izgleda veoma dobro, ali je unutrašnjost gnjecava - nedovoljno pečena i neprijatna na ukus.

Da biste kolač dobro ispekli i spolja i iznutra, potrebno je da zagrejete rernu na oko 170 stepeni. Nakon što se na kolaču pojavi lagana korica, smanjite temperaturu na 130 stepeni.

Dobro je koristiti funkciju vrućeg ventilatora ako je vaša peć ima. Ako vrh kolača počne da gori, prekrijte kolač folijom i pomerite ga na dno rerne. Uopšteno govoreći, najbolje je da kolač ispečete tako što ćete rešetku rerne postaviti na najmanji mogući nivo.

Ako gori dno, podignite ga što više možete. Da biste utvrdili da li je kolač pečen iznutra, potrebno je da ga probodete čačkalicom. Ako se testo ne lepi za nju, kolač je dobro pečen.

Kolač sa komadićima čokolade

Da bi se dobro ispekao, potrebno je nekoliko puta da okrenete pleh u rerni da se ispeče apsolutno ravnomerno. Za pečenje kolača srednje veličine potrebno je oko četrdeset minuta.

Imajte na umu da ako u testu za kolač ima voća koje je sočnije, prethodno ga malo iscedite, inače će kolač ostati kašast koliko god da ga pečete.

Da biste bili sigurni da će se voćni kolač dobro ispeći, pecite ga sporije od običnog kolača, na nižoj temperaturi.

Ako, uprkos svim vašim naporima, keks ostane gnjecav, možete da isprobate sledeći trik: izvadite kolač iz posude i stavite ga u posebnu staklenu posudu za mikrotalasnu rernu.

Uključite mikrotalasnu pećnicu na maksimalnu snagu i ostavite kolač unutra oko četiri minuta. Zatim ga vratite u pleh i pecite nekoliko minuta u normalnoj rerni da potpuno ukloni vlagu. Kolač će biti manji i suvlji, ali neće biti kašast iznutra.

Takođe pogledajte naše recepte za:

- Vazdušasti kolač;

- Kolač sa orasima;

- Kolač sa jabukama;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest