Uskrs povezujemo uglavnom sa farbanim jajima i Uskršnjim kolačem (Kozunak). Pravi Uskršni kolač za ovaj praznik je mekan, mirisan i odvaja se u nitima.
Svi znaju da se Uskršnji kolač pravi od jaja i svežeg mleka. Međutim, među nama je sve više vegana, kojima tradicionalna poslastica za Uskrs postaje izazov. To važi i za sve alergičare koji još uvek ne žele da propuste ukus tradicionalno pripremljenog Uskršnjeg kolača.
Rešenje ove dileme je u veganskom Uskršnjem kolaču. Recepti se množe i to daje mogućnost da birate kako da napravite Uskršnji kolač bez jaja i svežeg mleka koji će biti podjednako ukusan.
Sastojci za Uskršnji kolač bez jaja i mleka
300 g belog brašna
prstohvat kuhinjske soli
1 kašičica cimeta
1 pakovanje kvasca
3 kašike šećera ili alternativni zaslađivač
75 ml ulja
1 kašičica esencije ruma
100 ml bademovog mleka, nezaslađenog
35 g oraha
35 g ratluka, koji vegani mogu zameniti suvim voćem - suvim grožđem, borovnicama, kajsijama, ako ne zadovoljava veganski standard.
Pripremanje veganskog Uskršnjeg kolača
U velikoj posudi pomešajte brašno, so, cimet i kvasac. Dodaju im se šećer, ulje, esencija ruma i bademovo mleko. Sastojci se mešaju i testo se mesi oko 5-10 minuta dok se ne postigne glatka i elastična tekstura.
Pripremljeno testo se stavlja u duboku posudu, koja je nauljena, i pokrivena krpom. Ostavite da se diže na toplom mestu oko 1-2 sata dok se ne udvostruči.
Dignuto testo se premesi još nekoliko minuta i podeli na 3 dela. U jedan dodajte orahe, u drugi seckani ratluk ili suvo voće. Formiraju se 3 fitilja i pletu se međusobno u pletenicu.
Oblikovani Uskršnji kolač se stavlja u pleh obložen papirom za pečenje. Ponovo se diže oko 20 minuta. Pre stavljanja u rernu, Uskršnji kolač bez jaja i mleka premaže se bademovim mlekom, ukrasi se orasima i ratlukom i pospe šećerom.
Pecite oko 30-40 minuta u dobro zagrejanoj rerni dok ne porumeni. Ostavite da se ohladi pre serviranja.
Druge opcije za sastojke u Uskršnjem kolaču bez jaja i mleka
Suncokretovo ulje je pogodno i zbog biljnog porekla i zbog neutralnog ukusa, ali nije jedina opcija za recept. Može se zameniti kokosovim uljem, što će desertu dati ukus kokosa.
Po želji se može koristiti i ulje kanole. Masnoća, kao i jaja, mogu se u potpunosti zameniti sosom od jabuke ili pireom od banane. Oni obezbeđuju neophodnu vlažnost i slatkoću u Uskršnjem kolaču bez jaja i mleka.
Obavezno pogledajte i naše predloge Uskršnji kolači bez mleka za one od vas koji ne tolerišete laktozu.
Komentari