Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto je smeđi pirinač korisniji

Zašto je smeđi pirinač korisniji

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190177
Кафяв Ориз

Smeđi pirinač je izuzetno korisna namirnica. Zbog toga zauzima 17. mesto u rangiranju specijalista za najkorisnije proizvode.

Prema nedavnim istraživanjima američkih naučnika, konzumacija smeđeg pirinča smanjuje rizik od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti. U ovom pirinču pronađena je supstanca koja se nalazi između ljuske i zrna i izuzetno je bogata vlaknima i oligosaharidima. Ona štiti srce od bolesti.

Ova vrsta pirinča je odličan izvor gvožđa, magnezijuma, mangana, vlakana i proteina. Sadrži i vitamine iz B grupe – 10 puta više nego u belom pirinču.

Jedan od najvažnijih kvaliteta smeđeg pirinča je sposobnost da smanji holesterol i zaštiti organizam od bolesti povezanih sa njim, kao i od stvaranja krvnih ugrušaka.

Specijalisti preporučuju smeđi pirinač i dijabetičarima jer uspeva da smanji nivo šećera u krvi. Kaže se da su jedna ili dve porcije nedeljno dovoljne za sprečavanje dijabetesa. 50 g pirinča je dovoljno za stimulisanje gastrointestinalnih funkcija i zaštitu od raka pankreasa i želuca.

Magnezijum sadržan u smeđem pirinču pomaže u poboljšanju aktivnosti nervnog sistema i takođe smanjuje rizik od osteoporoze.

Различни видове ориз

Kada kupujete smeđi pirinač, treba da znate da se njegovo čuvanje i priprema malo razlikuju od belog pirinča. Smeđi pirinač sadrži ulja koja vremenom oksidiraju i postaju štetna.

Sipajte pirinač u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte ga u odeljku frižidera. Tako se može sačuvati do dve godine. Ohlađeni smeđi pirinač će trajati do 6 meseci. Ostatak smeđeg pirinča držite u frižideru do dva dana.

Važna razlika u kuvanju smeđeg pirinča je činjenica da je jedina stvar koja se uklanja sa njega nejestiva ljuska oko zrna. Prilikom kuvanja belog pirinča uklanjaju se njegovi gornji slojevi, koji su najbogatiji hranljivim materijama.

Smeđi pirinač je oblik pirinča sa najviše hranljivih materija. Ima jaku aromu, a vreme pripreme je malo duže - oko 45 minuta.

Takođe pogledajte naše recepte sa smeđim pirinčem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest