Postoje stvari u životu koje se nikada ne zaboravljaju. Postoje ukusi koji se dugo pamte jer su jedinstveni. To je ukus pite od bundeve, ili kolokvijalno, bundevare. Miris ovog deserta najčešće je povezan sa uspomenama iz detinjstva, povezujemo ga sa toplinom i udobnošću, sa prazničnim raspoloženjem.
Pita od bundeve je vrsta slatke pite koje se pravi od kora, rendane bundeve, oraha i konditorskih začina - vanile i cimeta. Sladak ukus se postiže belim ili smeđim šećerom.
Postoji mnogo varijanti pite bundeve, ali pita sa domaćim korama je najukusnija. Zahteva se da budu tanko razvučene, ali za postizanje savršenstva potrebna je veština i dugo iskustvo, kao i dovoljno slobodnog vremena. Alternativa tankim korama domaće pita od bundeve je ona napravljena od kupljenih kora. Evo recepta za bržu verziju sa gotovim korama.
Potrebni proizvodi:
1 kilogram bundeve
1 pakovanje gotovih kora za pitu
250 grama oraha
250 mililitara ulja
250 grama šećera
1 cimet
2 vanile
Šećera u prahu
Način pripreme:
Bundeva, oljuštena i očišćena, se narenda. Ako je moguće, treba je sitno narendati.
U šerpi ili drugom dubokom sudu dinstajte bundevu na ulju dok ne omekša. Ako je potrebno, dodajte šolju vode.
Skloniti sa vatre i dodati šećer, cimet i orahe, mlevene ili sitno iseckane.
Stavite dve kore jednu na drugu i jednu dobro premažite uljem. Smesu sa bundevom staviti na celu površinu kore i urolati.
U nauljenu tepsiju umotajte rolat od kore kao puža i stavite je u centar. Zatim se oko nje ređa drugi red i tako sve dok se tepsija ne napuni.
Tajna ukusne pite od bundeve je u pečenju. Stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni oko 45 minuta, čačkalicom proverite da li je dobro pečeno. Trebalo bi da se dobro zapeče. Nakon vađenja iz rerne poprskajte sa malo vode i umotajte u krpu da omekša. Prilikom serviranja može se posuti šećerom u prahu.
Ako imate bundevu pri ruci, isprobajte i ove recepte za:
- ili čizkejk sa bundevom.
Komentari