Pečena bundeva ima mnogo korisnih svojstava koja pomažu organizmu da održi zdravlje u savršenom stanju, sadrži neophodne aminokiseline i vitamine za organizam.
Vitamin E sadržan u bundevi aktivno stimuliše funkcije polnih žlezda, a takođe podmlađuje telo, čuvajući ga od prevremenog starenja.
Prednosti bundeve su ogromne, jer sadrži neke od najvažnijih mikro elemenata, uključujući magnezijum, kalijum, kalcijum, fosfor i natrijum.
U ovom prirodnom daru postoji velika količina vitamina A, C, vitamina iz grupe B - B1, B2, B12, kao i vitamina PP. Jedan od najvrednijih vitamina u sastavu bundeve je vitamin K, koga praktično nema u drugom voću i povrću.
Nedostatak ovog vitamina izaziva krvarenje iz nosa, desni i što je najgore - u unutrašnjim organima. Sve ovo čini bundevu nezamenjivim proizvodom.
Bundeva je izuzetno korisna kod kožnih oboljenja i za prevenciju poremećaja vida kao što je kokošije slepilo. Prisustvo vitamina B u bundevi pomaže kod bolesti nervnog sistema.
Visok sadržaj kalijuma sprečava srčana i vaskularna oboljenja. Da bi se u bundevi sačuvale maksimalne količine hranljivih materija, ne treba je kuvati, već peći.
Prednosti narandžastog čuda se manifestuju samo uz pravilnu pripremu bundeve. Konzumacija pečene bundeve pomaže u eliminisanju otpada i natrijumovih soli iz organizma, a ima i jako laksativno i diuretičko dejstvo.
Ovo je izuzetno korisno svojstvo bundeve, posebno za ljude koji imaju višak kilograma. Pečena bundeva je nezamenjiva kod bolesti kardiovaskularnog sistema.
Kod bolesti želuca i gastrointestinalnog trakta, bundeva se preporučuje za konzumaciju samo pečena. Ukusna pečena bundeva, osim što je izuzetno korisna, sadrži zanemarljivu količinu kalorija, što je čini neizostavnom u jesenjim dijetama ili za osobe koje se brinu da ne dobiju višak kilograma.
Ovo je ukusan i koristan desert za decu različitog uzrasta. Ukrasite komade bundeve žele bombonama da naučite decu da jedu bundevu sa zadovoljstvom.
Obavezno probajte pečenu bundevu sa orasima i pečenu bundevu sa medom. Oslobodite svoju maštu i eksperimentišite. Recepti sa bundevom su bezbrojni!
Komentari