Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Uz šta ide bundeva?

Uz šta ide bundeva?

Irena LazarovaIrena Lazarova
Početnik
13
Pečena bundeva sa sosom

Bundeva se često služi tokom zimske sezone. Svojim blagim ukusom i divnom aromom postaje omiljeni sastojak u brojnim receptima, a definicija da je zdrava hrana je nesumnjiva.

Zovu je i voćno povrće, a kao što smo već rekli, omiljena je u kuhinji ne samo zbog odličnog ukusa, već i zbog svojih korisnih kvaliteta. Bundeva je bogata beta karotenom i vitaminima A, B, C, D. Koristi se u mnogim dijetama za lečenje bolesti bubrega, srčanih tegoba, gastritisa, kolitisa, hepatitisa. Takođe, bundeva stabilizuje nervni i imuni sistem.

Bundeva se može peći, kuvati ili kuvati na pari. Ako ste odlučili da je prokuvate, imajte na umu da gubi većinu svojih korisnih svojstava.

Paj od bundeve

Bundeva se koristi uglavnom u desertima, ali ponekad je uključena i u pravljenje glavnih jela. U Italiji se, na primer, kombinuje sa testeninom i raznim sirevima. U Francuskoj se od bundeve pripremaju razni slani kolači, a u Kini se od njenih listova prave supe.

Bundeva se dobro slaže sa šargarepom, spanaćem, pečurkama, krompirom, sirevima, pa čak i čokoladom. Od voća se dobija dobra kombinacija sa bananama, jabukama, kajsijama, brusnicama i sa raznim začinima kao što su kari, đumbir i cimet. Ako ste odlučili da probate jelo od mesa sa bundevom, bolje je da se kladite na svinjetinu. Čuli smo za uspešne eksperimente sa piletinom i zečetinom.

Ipak, bundeva ostaje idealan proizvod u konditorskoj industriji. Možete je koristiti za pravljenje pite od bundeve, čizkejka od bundeve, kolača, palačinki, hleba i krofni. Mnoge majke se oslanjaju na bundevu za pravljenje pirea za bebe.

Voćno povrće je odlična osnova za sosove.

Bundevu možete napuniti filom po želji ili pripremiti rižoto ili supu.

Seme bundeve vam takođe može poslužiti i u kuhinji. Ako ga dodate sirovo, daje dobar akcenat u salatama i prilozima. Takođe, od njega se proizvodi ulje. Ulje semena bundeve se dodaje u salate i deserte. Najčešće se kombinuje sa medom i maslinovim uljem, postoje kombinacije sa uljem i jabukovim sirćetom. Italijanske poslastičarnice služe sladoled od vanile preliven uljem od semena bundeve.

Pročitajte i za šta je korisna bundeva, šta bundeva sadrži i kako kuvati bundevu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest