Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Čuvanje i konzerviranje špargle

Čuvanje i konzerviranje špargle

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1501
Špargle

Špargle su veoma popularno povrće. Bogate su mnogim različitim vitaminima - vitaminom A, vitaminom C, vitaminom E, kao i vitaminima B i raznim mineralima. Imaju vrlo malo kalorija i skoro da nemaju soli.

Na tržištu se mogu naći tri vrste – ljubičasta, bela i zelena. Špargla je biljka koja ima lukovice. Takozvano "kraljevsko povrće" ima blago sladak ukus. Kada su sveže, veoma su mekane i sočne.

Veoma su popularne u azijskoj i francuskoj kuhinji ​​i pogodne su kao prilog raznim vrstama mesa. U poslednje vreme sve su modernije salate od špargle, koje se pripremaju od povrća u sirovoj verziji.

Ako želite da čuvate špargle duže vreme, najbolja opcija je da ih konzervirate. Na taj način ćete zaista dugo moći da sačuvate njihove ukusne kvalitete i da ih koristite kada vam zatrebaju.

Za konzerviranje špargli će vam trebati ukupno dva dana. Evo opcije kako da to uradite:

Špargle iz konzerve

Kupite oko 3 kg špargli. Vrhove povrća stavite u posoljenu vodu (oko 2 litra) i kuvajte ih ne više od pola sata.

Zatim se dobro ocede i preliju hladnom vodom. Ređajte ih u tegle i prelijte vrelom vodom. Tegle zatvorite i prokuvate 30 minuta, izvadite i ostavite da se ohlade. Ponovite sterilizaciju sledećeg dana. Vaše konzervirane špargle su spremne.

Ako želite da budu sveže, treba da znate da u frižideru mogu da izdrže i do 4 dana, ali moraju da budu natopljene vodom. Druga opcija za čuvanje špargli je zamrzavanje.

Ako se odlučite za ovu metodu, stavite ih u plastične kese i zamrznite, bez prethodne pripreme ili obrade toplotom.

Na ovaj način povrće može da izdrži pola godine, a po ukusu, nakon što ga odmrznete, gotovo je isto kao i sveže špargle.

Takođe naučite kako da blanširate špargle ili pogledajte naše recepte za špargle.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest