U zavisnosti od vrste pečenog mesa, uz njega idu različiti prilozi.
Za pečeno svinjsko meso je odgovarajući prilog od pečenog ili kuvanog krompira. Za svinjetinu je odgovarajući i dinastani kiseli kupus, kao i razne vrste priloga od povrća.
Dinstani ili kuvani pirinač je odgovarajući prilog za pečeno meso, posebno ako se pirinač prelije sosem iz pečenog mesa.
Obično se krompir pire pretvara u prefinjeni prilog ako u njega dodate pesto sos, prženi luk ili beli luk. Vasabi ili rendani plavi sir.
Teleće meso je odgovarjauće da bude servirano sa krompir pireom, a u koje ste dodali malo gorgonzole. Teleće meso dobro ide sa dinstnaim graškom, prokeljom, dinstanom šargarepom, kukuruzom sa maslacem, kuvanom boranijom.
Teleće meso dobro ide uz špargle na pari, kao i sa spanaćem.
Za pečeno meso, nezavisno da li je svinjsko, teleće ili pileće najbolji je prilog od proprženog luka sa šargarepom.
Potrebni sastojci: 2 šargarepe, 1 glavica luka, so i biber po ukusu.
Šargarepu isecite na tanke i široke ivice po dužini, nakon toga svaku ivicu isecite po dijagonali na nekoliko komade. luk isecite na zbiijeni polumesec.
Luk propržite dok ne promeni boju u providnu. Dodajte šargarepu i uz neprestano mešanj pržite dok ne omekša, ali ne treba da bude previše mekan. Posolite, pospite biberom i servirajte zajedno sa pečenim mesom.
Odgovarajući prilog za pečeno meso je gratin od povrća.
Potrebni sastojci: pola karfiola, 400 g šargarepe, 250 g spanaća, 4 supene kašike, 3 supene kašike rendanog kačkavalaj.
Karfiol kidamo na ružice, šargarepu oljuštimo i isečemo na tanke štapiće. Operemo spanać i osušimo. Skuvamo šargarepu u trajanju od tri minuta u vreloj posoljenoj vodi.
Dodajemo karfiol i kuvamo još 5 minuta dok povrće ne omekša. Dodajemo spanać i nakon 3 minuta skidam osa vatre i ocedimo.
Namažemo vatrosstalnu činiju, rasporedimo povrće, prelijemo pavlakom i posipamo kačkavaljem.
Ovaj prilog za meso je ukusan i topao, i hladan.
Komentari