Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Originalni ukrasi za torte i deserte

Originalni ukrasi za torte i deserte

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
20910

Iako nutricionisti savetuju da budemo oprezni sa slatkim stvarima, deserti su na meniju mnogih, a o deci i adolescentima da i ne govorimo. A istina je da sve što se ne zloupotrebljava ne može da nam škodi, a posebno za tinejdžere slatkiši su nešto što deci ne treba uskratiti, sve dok se poštuju određene granice.

Ako na deserte gledamo kao na nešto što može biti korisno, jer nam daje mnogo energije, dobro je razmisliti da li sami možemo da pripremimo slatkiše, koji izgledaju dovoljno atraktivno za naše mališane i da se ne guramo u gužvama po prodavnicama, tražeći deserte koji su, iako na prvi pogled interesantni, potpuno nejasnog sastava. Ljudi su odavno rekli da je domaće domaće.

Recepti za torte i slatkiši mogu se naći svuda, ali je važno kako ih ukrasiti da biste privukli pažnju vaše dece, porodice, rođaka i prijatelja. Ionako skoro nijedan praznik nije potpun bez praznične torte.

Evo nekoliko opcija za originalne ukrase za torte koje možete lako i brzo da pripremite kod kuće.

Čokoladna dekoracija

Napravljena je od temperirane čokolade. Ovo se dobija kada se pusti da se čokolada istopi i malo ohladi, ali bez očvršćavanja. Ako je ubacite u kesu, na papiru za pečenje možete da nacrtate oblike koje želite, sačekajte da se stvrdnu i pričvrstite ih za pripremljeni desert. Ako vam nedostaje mašte, možete koristiti i standardne kalupe za kolače.

Dekoracije od testa za kolače

Dekorisana kora za torte, kifle i peciva, koja se pravi od testa za kolače po izboru, koje ne sme da bude pregusto. Posebno pomešati 25 g brašna, maslac, šećer u prahu, 1 belance i 1 kašiku kakaa i ovom smesom stavljenom u poš na papiru za pečenje iscrtavaju se željeni motivi. Ostavi se oko 30 minuta u frižideru dok se ne stegne, a zatim se sipa testo preko njih i peče. Kada je spremna, kora se pažljivo odvaja od papira i može poslužiti kao gornji deo bilo kog kolača.

Voćna dekoracija

I najobičnija torta će izgledati sjajno ako je ukrasite sezonskim voćem. Sitno voće kao što su maline, borovnice, jagode, aronija, pa čak i banane isečene na komade, možete uvaljati u šećer ili čokoladu i njima da ukrasite vašu tortu. Ali ovaj način ukrašavanja je prikladan samo ako brzo konzumirate tortu.

Dekoracija od želea

Možete da ukrasite tortu voćem tako što ćete svako od njih na nekoliko sekundi potopiti u vodu sa nekoliko kapi limunovog soka. Nakon toga svaki plod se potopi u želatin rastvoren u vodi i malo zagreje, a nakon što se poređa po torti, još jednom se pomoću četkice premaže želeom.

Voće iz kompota može da se koristi za ukrašavanje torti tako što ćete ih poređati na tortu i preliti želatinom rastvorenim i zagrejanom u vodi.

Bela glazura sa keksom i štapićima

Nakon što ste pripremili svoj kolač možete da napravite glazuru od umućenih belanaca sa šećerom. Da biste to uradili, umutite 3 belanca sa 3 šoljice šećera. Koristite mikser na velikoj brzini. Za 5 minuta dobićete gusti krem, kojim možete premazati celu tortu. Sada je to snežno belo platno, na kome možete izraziti svoju kreativnost.

Uzmite kutiju čokoladnih kolačića i paket raznobojnih šećernih štapića. Okrugle kekolačiće pažljivo isecite tako da budu prepolovljeni u obliku dva identična polukruga. Koristićemo ove polukrugove da sastavimo figure u obliku cveća na beloj glazuri torte. Zatim možete posipati raznobojne štapiće tako da na torti dobijete prekrasan višebojni efekat.

Cveće i latice cveća

Oni su možda najoriginalniji ukras za bilo koji desert, jer izgledaju sasvim prirodno. Iako nisu jestivi, kolačima daju zaista svečani izgled. Ako listove premažete istopljenom čokoladom, ostavite da se stegnu i odvoje, imaćete prelepe listiće čokolade za dekoraciju kolača i deserata.

Dekoracija torte od džema

Domaće slatko je veoma pogodno za ukrašavanje kolača, ali mora vam biti jasno da ne možete samo da sipate slatko na tortu. Naš predlog je da pola kašičice slatka stavite na ivice svoje torte na jednakoj udaljenosti jednu od druge i uz pomoć četkice nežno spojite ivice formiranih tačaka slatka tako da se dobije talasasta neprekidna linija.

Dekoracija od dostupnih materijala

To mogu biti trake u vidu venaca, ruže od papira, leptirići od papira u boji pa čak i minijaturne plastične igračke ako su za dečji desert, ali morate jasno sve upozoriti, da nisu za jelo, već samo za dekoraciju.

Kada se upoznate sa osnovnim načinima ukrašavanja torti, predlažemo da pogledate i naše isprobane recepte za torte, i to:

- torta od oraha;

- torta Šarlota;

- torta Garaš;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji