Sigurno se prisećate da je Amareto italijanska reč, ali ukoliko ne znate italijanski, mi ćemo vam šapnuti da ona potiče od amaro što u prevodu znači "gorak". I sasvim je logično da vam učini čudnim što se govori o desertima sa nečim gorkim.
Međutim, ovde se radi o čuvenom italijanskom likeru Amareto koji ima dovoljno zaslađivača u sebi da se pretvori u sve, samo ne i u gorko piće.
Prema tradiciji liker Amareto se priprema ili od badema ili od kajsija, ili od jednog i drugog. Zbog svog karakterističnog ukusa veoma je pogodan kao dodatak u musovima, kremovima, tortama, kolačima i raznim drugim slatkim stvarima. Što nas navodio na misao da vam damo 2 ideje za nestandardnije i istovremeno jednostavne za pravljenje amareto deserte.
Sladoled torta sa Amaretom
Da napravite sami sladoled tortu nije nikako teško, kao što ćete se i sami uveriti. Međutim, za taj vilj biće vam potrebna 1 šoljica kafe Espreso, 50 ml likera Amareto, 24 piškote i utija sladoleda po vašem izboru. Naravno, ako želite možete čak i sladoled da napravite sami, dovoljno je da na našem sajtu pogledate konkretne recepte za pripremanje domaćeg sladoleda.
Ideja je sledeća - pomešajte kafu sa likerom i u ovu smesu potapajte piškote koje će vam služiti kao kore, a u sredini koristite sladoled. Važno je da završite sladoledom, a odozgo možete da ukrasite tortu po vašoj želji i odmah da je stavite u zamrzivač. Ipak je to sladoled torta!
Otvorićemo jednu zagradu na ovom mestu, kako bismo umetnuli da na sličan način možete da pripremate i razne druge slatkiše sa likerom Amareto. Umesto piškota možete da koristite i keksove za tortu koje možete umakati u kafu i liker, a sladoled tortu ne morate praviti. Možete i sasvim običnu tortu sa kremom po vašem izboru. Aroma Amereto likera će se osećati u kojem god receptu da ga koristite.
Jednostavan Amareto čizkejk bez pečenja
Za ovaj recept nećemo koristiti liker Amareto, već gotove italijanske keksiće Amareti, koje možete naći u većini trgovinskih lanaca i to sa pristupačnim cenama. A najlepše je što čizkejk kojeg ćemo vam ponuditi nije samo ukusan i jednostavan za pripremu, već ne mora ni da se peče.
Da biste napravili ovaj recept, biće vam neophodno otprilike 150 g keksića Amareti, 500 g krem sira (možete da koristite i Maskarpone sir ili Filadelfija), 250 g kisele pavlake, 150 g bele čokolade, 70 g maslaca i 50 g oguljenih badema.
Za koru čizkejka treba samo da usitnite keks i bademe i da ih lepo pomešate sa maslacem, prethodno ostavljenim da se malo otpusti. Sipajte smesu na dno torte za pečenje i krenite sa pripremom krema, koji se dobija od istopljene čokolada i pomešanom pavlakom i krem sirom.
Ne preporučujemo vam da dodajete i šećer, zato što su čokolada i sami keksovi dovoljno slatki, ali ako držite možete dodati i malo smeđeg šećera. Sipajte krem na tortu i dobro izravnajte. Za ukras možete koristiti filirane bademe, keksove Amareti ili izrendanu belu čokoladu.
Najvažnije je nakon što ste gotovi da stavite čizkejk u frižider i da ga konzumirate tek nakon što se dobro ohladio (minimum 8 sati). A teško da ima pogodnijeg pića uz vaš čizkejk od čaše Amaretija.
Ako tražite još ideja za deserte sa amaretom, pogledajte i naš predog za Kolač Tiramisu sa Amaretom i Tortu sa bademima, Amaretom i borovnicama.
Komentari