Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Koja je uzbudljiva istorija torte Crveni somot“?

Koja je uzbudljiva istorija torte Crveni somot“?

Koja je istorija torte Crveni somot

Crveni somot torta je popularna torta. Priča o njenom nastanku datira iz Velike depresije u Sjedinjenim Državama (1930-ih), kada su pekare i poslastičarnice trpele gubitke zbog niske potražnje potrošača za kolačima i raznim pecivima.

U to vreme ljudi nisu imali dovoljno novca ni za običan hleb, a kamoli za deserte. Stoga, da bi privukli pažnju potencijalnih kupaca, poslastičari su počeli da dodaju sok od šargarepe i cvekle u kolače, što je desert obojilo od bledo ružičaste do braon boje. Tako je rođena ideja za tortu Crveni somot.

Kasnije, četrdesetih godina prošlog veka, torta je postala veoma popularna, a desert je prevazišao pekare i poslastičarnice, počevši da se nalazi na meniju skupih kafića i restorana u Sjedinjenim Državama i Kanadi.

Istorija torte „Crveni somot“

Naziv Crveni somot je dobio tek 1972. godine poslastičar Džejms Endru Bird, koji je svoj recept naveo u svojoj knjizi (ranije recept nije bio oglašavan i pažljivo je skrivan).

Sedamdesetih godina prošlog veka, u pripremi ovog nezaboravnog deserta korišćene su razne boje sa širokim spektrom boja. Međutim, Bird u svom receptu za crvenu tortu predlaže upotrebu kakao praha tretiranog kombinacijom sirćeta, što prahu daje jarko crvenu nijansu i bogat čokoladni ukus desertu. Kasnije je ova tehnologija nazvana „holandska“.

Amerikanci desert nazivaju „Đavoljom hranom“, ali ne zbog jarko crvene nijanse deserta, već zbog njegovog zadivljujućeg ukusa, koji su čak i puritanci smatrali grešnim i zabranjenim.

Popularnost torte Crveni somot

Crveni somot

Ovaj desert je čak imao i malu ulogu u filmu „Čelične magnolije“ iz 1989. godine. i postaje sve popularniji u Sjedinjenim Državama.

Trenutno se održavaju takmičenja u pečenju „Crveni somot“ među poslastičarima iz mnogih zemalja. A originalni recept je inspirisao mnoge druge deserte poput čizkejk crveni somot i crvenih mini kolačići.

Džejms Bird je još za života dobio titulu „Otac američke kuhinje“. I u njegovu čast je osnovana Fondacija koja dodeljuje nagrade istaknutim restoranima i kuvarima. Biti među dobitnicima je velika čast, poput Oskara za glumca ili Nobelove nagrade za naučnika.

Posle svih tih slatkih razgovora, vreme je da se počastite ukusnom tortom. Pripremite neke od naših proverenih recepata za Crveni somot danas!

Pogledajte i kako da napravite mafine Crveni somot ili svoje omiljene bonbone Crveni somot.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni