Edemame

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
448
Edamame

Namirnice sa čudnim nazivima ne oskudevaju u svetskoj kuhinji. Neke od njih su prilično drevnog porekla. Primer za to je edamame. Ova japanska reč, koja egzotično zvuči, odnosi se na mlado zrno soje, ubrano u tačno određenom trenutku. Bere se ručno, oko 2 nedelje pre potpunog sazrevanja. U Japanu se jede od 13. veka.

Tipično japanski, uzgoj i berba edamamea je vrsta umetnosti. Idealno vreme za berbu soje je samo 3 ili 4 dana. Morate pronaći trenutak kada su zrna soje još slatka, sočna i ukusna. Čak i dan kašnjenja kvari magiju ovog prehrambenog proizvoda. Zrna postaju tvrda za žvakanje, brašnaste konzistencije i neprijatnog ukusa.

U domovini edemamea ljudi vole da jedu ovu prijatnu hranu baš u njenoj sezoni. Oni veruju da hrana, koja se jede samo u periodu rasta, produžava ljudski život. Kada je tačno sezona edamamea zavisi od geografske širine zemlje.

Bez sumnje, edamame vredi probati, ne samo zato što Japan ima tradiciju u pripremi i predstavljanju hrane koja se graniči sa umetnošću. U Zemlji izlazećeg sunca, ishrana je umetnost kao i svaka druga, pa se iz njihove tradicije može mnogo naučiti.

Opšte informacije o edamameu

Zeleni pasulj poznat kao edamame je u osnovi nezrelo zrno soje. U prevodu sa japanskog znači pasulj na grančici. Tačnije u doslovnom prevodu to je porodično stablo, jer mahune rastu na stabljici. Japanci uzgajaju ovu vrstu soje uglavnom zbog zelenih zrna. To su mlečna zrna pasulja, veoma popularna u istočnoj kuhinji, a sada i u evropskom stilu ishrane.

Edamame se bere pre nego što sazri i prodaje se zajedno sa mahunom. Osim što je neverovatno prijatnog blagog ukusa, ovaj prehrambeni proizvod je bogat korisnim sastojcima i deluje lekovito.

Nutritivni sastav edamamea

Jedna šolja od oko 150 g edamamea daje telu mnogo hranljivih materija:

- Proteini - 18, 5 g;

- Ugljeni hidrati -13, 8 g;

- Vlakna - 8, 1 g;

- Gvožđe -3, 5 mg;

- Kalcijum - 97, 6 mg;

- Magnezijum -99, 2 mg;

- Fosfor - 262 mg;

- Kalijum - 676 ​​mg;

- Cink - 2, 1 mg;

- Selen - 1, 2 mg;

- Vitamin C - 9, 1 mg;

- Folna kiselina - 482 mg;

- Vitamin A - 23, 2 mg;

- Beta karoten - 271 mg;

- Vitamin K - 41, 4 mg;

- Lutein i Zeaksantin - 2, 51 mg.

Ova zrna takođe sadrže vitamin E, tiamin, riboflavin, niacin, piridoksin. To znači da zelena soja u potpunosti zamenjuje meso i mlečne proizvode obezbeđujući sve vredne aminokiseline koje su telu potrebne. Takođe sadrži esencijalne aminokiseline, korisne polinezasićene masti, posebno omega-3.

Koristi od edamamea

Edamame koristi

Upotreba edamamea dovodi do poboljšanja opšteg zdravlja organizma.

1. Protiv bolesti mozga – izoflavoni u biljkama soje smanjuju rizik od opadanja kognitivnih funkcija. Tretman ovom hranom poboljšava razmišljanje i spoznaju. Oni su efikasni nakon menopauze;

2. Smanjuje holesterol – konzumacija edamamea snižava nivo holesterola za oko 10%. Takođe sadrži korisna vlakna i vitamin K i smanjuje rizik od srčanih oboljenja;

3. Prevencija je za rak dojke i prostate – studije sprovedene u Aziji pokazuju da ova zrna soje mogu smanjiti rizik od razvoja ćelija raka. Sadržaj Ginsteina ima antioksidativna svojstva. Svi usevi soje su dobra prevencija protiv raka prostate;

4. Bore se protiv depresije – sadržaj folata podržava pravilnu deobu ćelija. Pomaže u borbi protiv depresije uz povećanje unosa folne kiseline;

5. Koriguje dijabetes – među ljudima koji konzumiraju više soje, dijabetes tipa 2 se javlja u manjem broju slučajeva;

6. Prevencija anemije – edamame je odličan izvor gvožđa i to ga čini pogodnim sredstvom za prevenciju anemije.

7. Podržava gubitak težine – prisustvo proteina i vlakana i odsustvo masti pogodno je za dijetu za mršavljenje. Kalorije se brzo sagorevaju.

Kontraindikacije za konzumaciju edamamea

Prekomerne količine nezrele soje povećavaju rizik od alergija kod odojčadi, jer sadrže uobičajeni alergen. Ako se otkriju simptomi alergije, konzumiranje treba odmah prekinuti. Groznica, gušenje i problemi sa disanjem zahtevaju hitnu medicinsku pomoć.

Edamame u kulinarstvu

U zapadnom našinu ishrane, edamame je predjelo ili prilog, često se služi uz suši. Međutim, Japanci ga smatraju savršenim predjelom za pivo ili sake. Zdravo je i ukusno.

U Zemlji izlazećeg sunca, tradicionalne radnje za hranu i piće nazivaju se izikaja. U ovim prehrambenim objektima, edamame se nalazi na meniju sa napicima.

Zrna su hrskava, slana, sveža i bude žeđ. Ovaj prehrambeni proizvod je nostalgičan za Japance, podsećajući ih na lepe trenutke provedene sa prijateljima u restoranima i lokalima sa alkoholnim napicima.

Može se poslužiti blanširan ili kuvan, kao dodatak glavnim jelima, salatama, predjelima, krem supama i u drugim varijantama.

Kako se priprema edamame?

Edamame - zelena soja

Priprema zrna je vrlo jednostavna. Mahune koje sadrže zrna se kuvaju u slanoj vodi. Mala i sveža zrna treba da se kuvaju 1 do 3 minuta. Veća se kuvaju od 1 do 6 minuta. Mogu se kuvati na pari. Služe se topla ili hladna.

Zrna se mogu i dinstati. Potrebna vam je posuda sa 1 centimetar vode na dnu. Zrna se stavljaju iznad ključale vode u korpi za paru. Pokrijte šerpu i ostavite je 5 do 10 minuta na pari. Da bi se zrna ohladila, mogu se isprati.

Takođe se pripremaju u mikrotalasnoj pećnici. Pogodan je za smrznuta zrna, za koja je potrebno 3 minuta da budu spremna.

Da bi se ispržile, mahune je potrebno malo ugljenisati. Služe se vrela ili barem topla.

Kako se jede edamame?

Obično se edamame poslužuje sa mahunama, ali se ona ne jede. Sam proces konzumacije ove vrste soje je rukama. Mahuna se prinese ustima, beba (zrno) koja je unutra se pritisne zubima da izleti u usta. Mora postojati posuda za sakupljanje mahuna, koje su otpad.

Začini za edemame

Savršena so za edamame zrna je aražio so, koja je prirodna japanska morska so. Potrebno je nekoliko minuta nakon posipanja da zrna dobro upiju so. Mogu se posuti i ljutom alevom paprikom ili susamom.

Edamame u receptima za jelo

Veoma popularni recepti za edamame su vegetarijanski i veganski, na primer

- vegetarijanska feta sa edamameom;

- makaroni sa edamameom, mentom i pestom;

- tradicionalni rižoto sa edamameom.

U Japanu su veoma popularne lagane edamame grickalice koje mame svojim blagim ukusom maslaca i zdravom esencijom. Ove grickalice su korisne čak i za osobe sa netolerancijom na gluten, jer edamame ne sadrži gluten i stoga se zrna mogu bezbedno jesti kod celijakije i drugih bolesti koje isključuju gluten iz ishrane. I naravno, tradicionalni suši sa edamameom, koji dobro predstavlja japansku kuhinju širom sveta.

Većinu recepata za boraniju možete napraviti sa edamameom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas