Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Posledice neuhranjenosti

Posledice neuhranjenosti

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1521
Neuhranjenost

Veliki deo adolescenata je čisto opsednut temom ideala - idealne figure, idealnog spoljašnjeg izgleda. Da bi postigli savršen izgled, spremni su na mnogo lišavanja, a da ni ne slute da im ta lišavanja mogu doneti prave zdravstvene probleme.

Realnost nije povezana sa dva kilograma viška ili sa brojem kalorija u napolitanci. U stvarnom životu bolesti pogađaju ljude i tada svi pomisle „nadam se da se to meni neće desiti“, ali ponekad je kasno.

Od želje da izgledamo kao manekeni možemo doći u veoma neprijatnu situaciju – neuhranjenost, odnosno nedovoljno hrane za jedan dan, ima posledice. Kakve su to posledice?

Prvo – posebno je važno uzeti u obzir značaj raznovrsne i zdrave hrane za decu i adolescente – bilo kakvi ekstremi i ograničenja su potpuno nepoželjni i nepotrebni. Prema kanadskoj studiji, neuhranjenost može dovesti do posledica godinama kasnije. Može da prođe i 15 godina, ali problem će se pojaviti, objašnjavaju naučnici sa Nacionalnog instituta za rak u Kalgariju u Kanadi.

Manija za mršavljenjem

Drugim rečima, ako ste pre ili kasnije gladovali, to će uticati na vaše zdravlje. Pored fizičkih promena koje će nastati u našem telu, moramo biti spremni i na psihičke, upozoravaju iz kanadskog instituta. Stres će mnogo lakše početi da nas napada, a kao što znamo, njime se može „otključati“ gotovo svaka bolest.

Glavni simptomi pothranjene osobe su hipertenzija, apatija, bol u mišićima, gubitak težine. U naprednijim stanjima može doći do edema, hipotenzije, labilnog pulsa, srčanih smetnji i dispepsije. Koža neuhranjenih postaje suva i neprijatna, gubi svež izgled, pojavljuju se kolutovi ispod očiju, moguće je da čak i oslabe vid i sluh.

Komplikacije uopšte nisu izuzetak u takvom stanju. Najčešći problemi su dizenterija, tuberkuloza, upala pluća. Osoba u takvom stanju se oporavlja mnogo sporije od druge, ali sa normalnom težinom.

Pogledajte kako jesti zdravo i koje su štetne namirnice oko nas.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest