Mahunarke i žitarice

Mahunarke i žitarice

Mahunarke i žitarice sa informacijom o njima i njihovom sastavu. Čuvanje, izbor i konzumiranje različitih vrsta žitarica i mahunarki.
Ljubičasti pasuljMahunarke i žitariceLjubičasti pasulj
23. dec.
Катарина Кнежевић
RogačMahunarke i žitariceRogač
05. jul
Tanja Radmanovac
Mungo pasuljMahunarke i žitariceMungo pasulj
04. jul
Tanja Radmanovac
Pasulj AzukiPasulj AzukiPasulj Azuki /Azuki bean/, poznat još i kao crveni azijski pasulj, je neverovano ukusan predstavnik je porodice mahunarki. Pasulj azuki je odličan za salate i jela sa pirinčem. Pasulj azuki je dobar izvor korisnih materija.
Crni PasuljCrni PasuljCrni pasulj je jedan od najukusnijih predstavnika mahunarki. Crni pasulj je izuzetno koristan za zdravlje. Crni pasulj je ukusan kada se kombinuje sa cimetom, đumbirom, Kardamonom, Čilijem u prahu, kurkumom i karanfilićem.
KamutKamutKamut je drevna egipatska pšenica, otkrivena u piramidama, koja ima svoju istoriju, staru više od 3000 godina. Veruje se da ova sorta pšenice dobila naziv prema drevnom egipatskom nazivu za pšenicu - kamut. Na trpezi Amerikanaca se kamut pojavio tek 1980.
Lupina (Vučika)Lupina (Vučika)Lupina je velika porodica biljaka, koja obuhvata više od 300 vrsta višegodišnjih biljaka, od kojih je većina divlje. Lupina može da se koristi u kulinarstvu. Koristi i štete od lupine.
Jasminov PirinačJasminov PirinačJasminov pirinač ima prijatnu cvetnu aromu, a kada se skuva dobija mekanu i lepljivu strukturu. Mnogo bi pomešali jasminov pirinač sa basmati pirinčem. Neki ljudi upoređuju aromu jasminovog pirinča sa onom od cveta jasmin.
SirakSirakSirak (Sorghum) je vrsta travnate biljke iz porodice žitarica. Sirak je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka. Sirak podnosi velike suše.
BulgurBulgurBulgur je vredna zrnasta namirnica. Bulgur se dobija blanširanjem, sušenjem i lomljenjem zrna tvrde ili bele pšenice. Recept za jagnjetinu sa bulgurom i turski pilav. Koristi od bulgura.
PšenicaPšenicaPšenica je jedna od najvažnijih kultura u celom svetu. Lignani u integralnim namirnicama i pšenici čuvaju od oboljenja srca. Pšenica smanjuje rizik od dijabetesa i dečije astme. Sastav pšenice.
HeljdaHeljdaHeljda je jedna od najkorisnijih namirnica. Heljda je bogata gvožđem i dobra je zamena za meso. Heljda je dosta popularna među vegetarijancima. Dijeta sa heljdom i pripremanje heljde.
RažRažRaž je jedan od žitarica, koje ne treba da nedostaju na našm stolu. Kao i vežina žitarica, tako je i raž dostupan u prodavnicama tokom cele godine. Prednosti i koristi od raža.