bonapeti.rs»Članci»Mahunarke i žitarice
Mahunarke i žitarice

Mahunarke i žitarice

Mahunarke i žitarice sa informacijom o njima i njihovom sastavu. Čuvanje, izbor i konzumiranje različitih vrsta žitarica i mahunarki .
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Klice sojeKlice soje
13. april
1
Iliana Angelova
Klice soje su najpopularnije od svih ostalih klica drugih biljaka. Sastav i koristi od klica soje. Kontraindikacije za korišćenje sojinih klica.
Ljubičasti pasuljLjubičasti pasulj
23. dec.
Elena Mateva
Ljubičasti pasulj /mucuna prurien/ je egzotična mahuna ljubičaste boje sa mahunama sa mahovinom. Ljubičasti pasulj je jedno od najefikasnijih sredstava za podizanje libida i kod dijabetesa.
RogačRogačRogač je zimzelena biljka, koja pripada porodici mahunarki. Rogač je karakterističan za Mediteransko područje. Rogač pomaže kod dijareje i policističnih jajnika.
Mungo pasuljMungo pasuljZbog bogatog sadržaja, mungo pasulj se smatra supernamirnicom. Jedna od prednosti u odnosu na druge vrste pasulja jeste da ga sistem za varenje lako usvaja, a da se pritom ne stvaraju gasovi.
Pasulj AzukiPasulj AzukiPasulj Azuki /Azuki bean/, poznat još i kao crveni azijski pasulj, je neverovano ukusan predstavnik je porodice mahunarki. Pasulj azuki je odličan za salate i jela sa pirinčem. Pasulj azuki je dobar izvor korisnih materija.
Crni PasuljCrni Pasulj
11. januar
Rosi Stoyanova
Crni pasulj je jedan od najukusnijih predstavnika mahunarki. Crni pasulj je izuzetno koristan za zdravlje. Crni pasulj je ukusan kada se kombinuje sa cimetom, đumbirom, Kardamonom, Čilijem u prahu, kurkumom i karanfilićem.
KamutKamutKamut je drevna egipatska pšenica, otkrivena u piramidama, koja ima svoju istoriju, staru više od 3000 godina. Veruje se da ova sorta pšenice dobila naziv prema drevnom egipatskom nazivu za pšenicu - kamut. Na trpezi Amerikanaca se kamut pojavio tek 1980.
Lupina (Vučika)Lupina (Vučika)Lupina je velika porodica biljaka, koja obuhvata više od 300 vrsta višegodišnjih biljaka, od kojih je većina divlje. Lupina može da se koristi u kulinarstvu. Koristi i štete od lupine.
Jasminov PirinačJasminov PirinačJasminov pirinač ima prijatnu cvetnu aromu, a kada se skuva dobija mekanu i lepljivu strukturu. Mnogo bi pomešali jasminov pirinač sa basmati pirinčem. Neki ljudi upoređuju aromu jasminovog pirinča sa onom od cveta jasmin.
SirakSirakSirak (Sorghum) je vrsta travnate biljke iz porodice žitarica. Sirak je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka. Sirak podnosi velike suše.