Rogač
Mahunarke i žitarice

Rogač

Rogač je zimzelena biljka, koja pripada porodici mahunarki. Rogač je karakterističan za Mediteransko područje. Rogač pomaže kod dijareje i policističnih jajnika.

1

Mahunarke i žitarice

Mahunarke i žitarice sa informacijom o njima i njihovom sastavu. Čuvanje, izbor i konzumiranje različitih vrsta žitarica i mahunarki.
Mahunarke i žitarice - Mungo pasuljMahunarke i žitarice

Mungo pasulj

04.07.2018

Zbog bogatog sadržaja, mungo pasulj se smatra supernamirnicom. Jedna od prednosti u odnosu na druge vrste pasulja jeste da ga sistem za varenje lako usvaja, a da se pritom ne stvaraju gasovi.

Mahunarke i žitarice - Pasulj AzukiMahunarke i žitarice

Pasulj Azuki

12.02.2018

Pasulj Azuki /Azuki bean/, poznat još i kao crveni azijski pasulj, je neverovano ukusan predstavnik je porodice mahunarki. Pasulj azuki je odličan za salate i jela sa pirinčem. Pasulj azuki je dobar izvor korisnih materija.

Mahunarke i žitarice - Crni PasuljMahunarke i žitarice

Crni Pasulj

11.01.2018

Crni pasulj je jedan od najukusnijih predstavnika mahunarki. Crni pasulj je izuzetno koristan za zdravlje. Crni pasulj je ukusan kada se kombinuje sa cimetom, đumbirom, Kardamonom, Čilijem u prahu, kurkumom i karanfilićem.

Mahunarke i žitarice - KamutMahunarke i žitarice

Kamut

29.11.2017

Kamut je drevna egipatska pšenica, otkrivena u piramidama, koja ima svoju istoriju, staru više od 3000 godina. Veruje se da ova sorta pšenice dobila naziv prema drevnom egipatskom nazivu za pšenicu - kamut. Na trpezi Amerikanaca se kamut pojavio tek 1980.

Mahunarke i žitarice - Lupina (Vučika)Mahunarke i žitarice

Lupina (Vučika)

02.10.2017

Lupina je velika porodica biljaka, koja obuhvata više od 300 vrsta višegodišnjih biljaka, od kojih je većina divlje. Lupina može da se koristi u kulinarstvu. Koristi i štete od lupine.

Mahunarke i žitarice - Jasminov PirinačMahunarke i žitarice

Jasminov Pirinač

26.09.2017

Jasminov pirinač ima prijatnu cvetnu aromu, a kada se skuva dobija mekanu i lepljivu strukturu. Mnogo bi pomešali jasminov pirinač sa basmati pirinčem. Neki ljudi upoređuju aromu jasminovog pirinča sa onom od cveta jasmin.

Mahunarke i žitarice - SirakMahunarke i žitarice

Sirak

14.09.2017

Sirak (Sorghum) je vrsta travnate biljke iz porodice žitarica. Sirak je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka. Sirak podnosi velike suše.

Mahunarke i žitarice - BulgurMahunarke i žitarice

Bulgur

06.09.2017

Bulgur je vredna zrnasta namirnica. Bulgur se dobija blanširanjem, sušenjem i lomljenjem zrna tvrde ili bele pšenice. Recept za jagnjetinu sa bulgurom i turski pilav. Koristi od bulgura.

Mahunarke i žitarice - PšenicaMahunarke i žitarice

Pšenica

06.09.2017

Pšenica je jedna od najvažnijih kultura u celom svetu. Lignani u integralnim namirnicama i pšenici čuvaju od oboljenja srca. Pšenica smanjuje rizik od dijabetesa i dečije astme. Sastav pšenice.

Mahunarke i žitarice - HeljdaMahunarke i žitarice

Heljda

28.08.2017

Heljda je jedna od najkorisnijih namirnica. Heljda je bogata gvožđem i dobra je zamena za meso. Heljda je dosta popularna među vegetarijancima. Dijeta sa heljdom i pripremanje heljde.

Mahunarke i žitarice - RažMahunarke i žitarice

Raž

20.07.2017

Raž je jedan od žitarica, koje ne treba da nedostaju na našm stolu. Kao i vežina žitarica, tako je i raž dostupan u prodavnicama tokom cele godine. Prednosti i koristi od raža.