1. Pre nego što iskoristimo silikonske kalupe, svaki novi kalup treba da operemo vrućom vodom i detardžentom. Pre korišćenja kalup premazujemo mekanim margarinom i maslacem;
2. Pre pečenja da bi kalupi bili izdržljiviji, stavljamo ih na metalni roštilj pre nego što ih napunimo. Zatim pomoću roštilja ubacujemo u rernu. Tako tečno testo neće moći da se razlije;
3. Prilikom pečenja kalup može da se stavi u hladnu ili prethodno zagrejanu rernu;
4. Nakon pečenja u većim kalupima bilo bi dobro da se izvadi zajedno sa roštiljem i da ga stavimo na kuhinjski roštilj da se ohladi. Tako ne postoji opasnost da se kolač slomi. Da biste lakše odvojili od kalupa, ostavite na 5-10 minuta da se ohladi u kalupu i tek tada izvadite;
5. Prilikom čišćenja silikonski kalupi mogu da se peru vrućom vodom ili mašini za sudove. Kod tvrdokornih mrlja od testa, prvo namočimo kalup u vruću vodu;
6. Silikonski kalupi za pečenje mogu da se koriste i u mikrotalasnu rernu;
7. Silikonski kalupi mogu da se čuvaju uvijeni ili presavijeni.
Takođe, pogledajte kako se peče kolač u silikonskom kalupu, kako se radi sa silikonskim kalupima za mafine i saznajte do koliko stepeni mogu da izdrže silikonski kalupi. Ako nemate kvalitetne silikonske kalupe za pečenje, pogledajte navedeni link.
Komentari