Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Karakteristike brašna od spelte

Karakteristike brašna od spelte

Karakteristike brašna od spelte

Sve češće ljudi ponovo otkrivaju drevne namirnice, izgubljene u dubinama vremena, i njihove kvalitete neiskorišćene tokom dugih perioda istorije. Jedna takva kultura je spelta ili krupnik, koja je preteča današnje pšenice.

Kako spelta ulazi u ljudsku ishranu kao alternativna zdrava hrana, informacije o njoj su neophodne.

Opis spelte i njenog proizvoda brašna od spelte

Spelta je drevno žito, veoma slično po izgledu svom nasledniku pšenici. Veza između dva useva je i botanička, a razlika je u tvrđoj ljusci koja štiti hranljive materije unutar zrna.

Brašno napravljeno od spelte mlevenjem ima orašasti i blago slatkast ukus i pogodno je za pripremu bilo koje hrane koja zahteva integralno brašno. Ima nutritivni sastav drugih integralnih vrsta brašna.

Hranljivi sastav speltinog brašna

Brašno od spelte

Spelta sadrži nešto veće količine proteina od pšenice. U pšenici je proteina 12 odsto sastava, dok je u spelti 15 odsto. Kao i pšenica, spelta takođe sadrži gluten, tako da njeno brašno nije proizvod bez glutena.

Brašno od spelte sadrži nešto više ugljenih hidrata od pšeničnog, to je oko 67% naspram 60% kod pšeničnog brašna. Međutim, količina vlakana u speltinom brašnu je veća nego u pšeničnom.

Po mineralima, spelta je veoma slična pšenici, sadrži dobre količine kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, selena, cinka, mangana, kao i vitamin E i vitamine B kompleksa, posebno niacina. Ima malo masti.

Primena i koristi od speltinog brašna

Brašno od spelte je zdrav prehrambeni proizvod. Služi za unošenje više integralnih vlakana u ishranu. Zahvaljujući vlaknima i mikro elementima i vitaminima, brašno od spelte podržava zdravlje probavnog sistema.

Mikrobiom creva je važan za zdravlje creva, a brašno od spelte održava zdrave bakterije u digestivnom sistemu, smanjujući upale u telu.

Konzumacija speltinog brašna takođe smanjuje rizik od dijabetesa jer pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi.

Koristi se u hlebu i pecivima, slatkišima i testeninama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni