Sve češće ljudi ponovo otkrivaju drevne namirnice, izgubljene u dubinama vremena, i njihove kvalitete neiskorišćene tokom dugih perioda istorije. Jedna takva kultura je spelta ili krupnik, koja je preteča današnje pšenice.
Kako spelta ulazi u ljudsku ishranu kao alternativna zdrava hrana, informacije o njoj su neophodne.
Opis spelte i njenog proizvoda brašna od spelte
Spelta je drevno žito, veoma slično po izgledu svom nasledniku pšenici. Veza između dva useva je i botanička, a razlika je u tvrđoj ljusci koja štiti hranljive materije unutar zrna.
Brašno napravljeno od spelte mlevenjem ima orašasti i blago slatkast ukus i pogodno je za pripremu bilo koje hrane koja zahteva integralno brašno. Ima nutritivni sastav drugih integralnih vrsta brašna.
Hranljivi sastav speltinog brašna
Spelta sadrži nešto veće količine proteina od pšenice. U pšenici je proteina 12 odsto sastava, dok je u spelti 15 odsto. Kao i pšenica, spelta takođe sadrži gluten, tako da njeno brašno nije proizvod bez glutena.
Brašno od spelte sadrži nešto više ugljenih hidrata od pšeničnog, to je oko 67% naspram 60% kod pšeničnog brašna. Međutim, količina vlakana u speltinom brašnu je veća nego u pšeničnom.
Po mineralima, spelta je veoma slična pšenici, sadrži dobre količine kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, selena, cinka, mangana, kao i vitamin E i vitamine B kompleksa, posebno niacina. Ima malo masti.
Primena i koristi od speltinog brašna
Brašno od spelte je zdrav prehrambeni proizvod. Služi za unošenje više integralnih vlakana u ishranu. Zahvaljujući vlaknima i mikro elementima i vitaminima, brašno od spelte podržava zdravlje probavnog sistema.
Mikrobiom creva je važan za zdravlje creva, a brašno od spelte održava zdrave bakterije u digestivnom sistemu, smanjujući upale u telu.
Konzumacija speltinog brašna takođe smanjuje rizik od dijabetesa jer pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi.
Koristi se u hlebu i pecivima, slatkišima i testeninama.
Komentari