Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Namazi od pečenog povrća - jedinstveno ukusne ideje

Namazi od pečenog povrća - jedinstveno ukusne ideje

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
20710
Namazi od pečenog povrća - jedinstveno ukusne ideje

Namazi, koji su vrsta predjela, mogu se poslužiti na trpezi sa povodom ili bez njega, tokom praznika kada imamo pozvane goste, kao i najobičnijim porodičnim radnim danima. Najbolja stvar kod njih je to što se većina njih priprema za relativno kratko vreme, a njihova raznolikost je ogromna.

Pošto je današnja tema o namazima od pečenog povrća, fokusiraćemo se isključivo na njih.

Evo nekoliko ideja kako da napravite ukusne namaze, koje možete poslužiti u šoljama i malim posudama.

Namaz od pečenih tikvica

Operite tikvice (ne morate da ih ljuštite) i isecite na kolutove debljine oko 8-10 mm. Posole se i ostave u cediljku 30 minuta da se ocedi sok. Poprskajte maslinovim uljem, po potrebi posolite.

Ređaju se u pleh obložen papirom za pečenje i stavljaju u zagrejanu rernu na 220 stepeni da se peku dok ne dobiju prijatnu zlatnu boju. Kada se ohlade, iseku se na veoma sitne komade i u njih se dodaju sitno seckana mirođija, krem sir, malo pavlake i biber. Sve se promeša i gotovi namaz od tikvica se sipa u čaše ili posude.

Namaz od pečenog patlidžana

Namaz od pečenog patlidžana

Namazi od pečenog patlidžana su verovatno najsvestraniji, ali je važno da se patlidžan prethodno ispeče. To ćete najlakše uraditi nakon što ga dobro operete, probodete na nekoliko mesta viljuškom i stavite da se peče u pleh obložen papirom za pečenje u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.

Na taj način će njegov gorak sos iscuriti tokom pečenja. Nakon toga ga je potrebno samo oljuštiti i sitno iseći ili pasirati. Uz ovako pripremljeni pečeni patlidžan dobro se slažu krem sir, sitni sir, pavlaka, ceđeno kiselo mleko, mirođija i/ili peršun, beli luk, pa čak i avokado ili najobičnija ljutenica. Pustite mašti na volju i slobodno svom kulinarskom izumu dodajte šaku zdrobljenih oraha ili drugih orašastih plodova.

Namaz od pečene bundeve

Svi znamo kako da ispečemo bundevu, ali obično dodamo šećer, med, vanilu, cimet ili šta god da poslužimo kao desert. U našem slučaju, međutim, bundevi nećete dodavati ništa dok je pečete, a kada bude gotova, jednostavno ćete je ispasirati ili izgnječiti viljuškom.

Namaz od pečene bundeve

U pire od bundeve dodajte pasiranu leblebiju iz tegle, malo tahinija od susama, sitno seckani mladi luk, so, karanfilić, muškatni oraščić i malo soka od limuna. Sve dobro promešajte i dobili ste divni namaz od pečene bundeve koji možete posuti semenkama bundeve. Možete ga poslužiti i u čašama i u posudama.

Namaz od pečene cvekle

Zbog svoje duboke bordo boje, cvekla bi dodala boju svakom jelu, a svi znamo da je pečena cvekla jedna od najzdravijih i najukusnijih namirnica. U tu svrhu potrebno je u aluminijumsku foliju spakovati željenu količinu glavica cvekle, prethodno ih dobro oprati. Pecite ih oko 2 sata u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Kada je cvekla dovoljno omekšala, ostavite da se ohladi i narendajte je ili narežite na sitne kockice.

Dodajte joj krem sir, sitni sir, visokomasno kiselo mleko, sir ili majonez. Možete odabrati dodatke za namaz od pečene cvekle po svom izboru, ne zaboravljajući da dodate so, izgnječeni beli luk, biber, mirođiju i/ili peršun.

Namaz od pečene cvekle

Možete čak napraviti paštetu od cvekle i dodati joj pire avokada. Pečeni efektni namaz poslužite u čašama ili posudama, a možete je posuti i mlevenim orasima.

Pogledajte još neodoljivih recepata za vegetarijanske namaze i posne namaze.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest