Sećate li se bakine ukusne i sočne pite? Pita se nalazi na skoro svakoj trpezi, u svako doba godine, odgovarajuća je za doručak, ručak i večeru.
Svi znamo da se tradicionalna pita priprema sa belim sirom. Istina je da ne postoji ništa lepše od domaće zamešene pite.
Ovo ukusno jelo od testa može da bude slano i slatko, prirpema se se ra raznim nadevom. Najčešće korišćeni nadev su sir, spanać, praziluk, bundeva, jabuke i ratluk.
Ako i vi želite da naučite da pravite pitu, stavljajte kecelju i zasučite rukave. U ovom članku ćemo vas upoznati sa svim finesama kod pečenja mlečne pite. Hajde da počnemo!
Potrebni sastojci:
Za testo: 1 kg brašna, 3 jajeta, 250 ml limunade, 1 supena kašika soli, 10 g kvasca,
Za nadev: 500 g sira,
Za premazivanje: 250 g svežeg maslaca,
Za preliv: 200 ml svežeg mleka, 3 jajeta, 30 g šećera.
Način pripreme:
U tradicionalnoj pripremi se koriste razna sredstva za nadolaženje. U ovom receptu ćemo pripremiti testo sa kvascem za hleb.
Prvo pomešamo kvasac sa malo vode. Dodajemo masnoću, so, jaja, brašno, limunadu. Izuzetno je važno da prosejemo brašno, da se obogati vazduhom, što pomaže razvoju kvasnih gljivica.
Nakon toga zamesimo testo od gore navedenih sastojaka. Podelimo na 5 delova i ostavljamo da nadođe na temperaturi 32-35 stepeni. Pokrijte vlažnom krpom da se ne uhvati korica.
Razvučemo 5 kora, prečnika oko 25 cm, namažemo masnoćom i posipamo mrvljenim sirom. Razvlačenje kora nije lak posao - potrebna je majstortska ruka i strpljenje, zato što treba da budu baš tanke.
Kore uvijamo u rolat, uvijamo kao čvor i razvučemo (da bude duplo duže), nakon toga poređamo u pleh, prethodno namazan masnoćom. Lepo je da se ne dodiruju, da bi mogle bolje da nadođu.
Nemojte zaboraviti da se proizvodi od testa sa kvascem peku na temepraturi od 180-200 stepeni. Pečemo u umereno ugrejanoj rerni. Nakon oko 15 minuta, pitu prelivamo prelivom za pitu.
Vraćamo pitu u rernu i pečemo na istoj temperaturi još oko 20-25 minuta.
Na kraju isečemo i serviramo dok je još topla.
Neka vam je ukusno!
Komentari