Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Koristi i primena pergament papira

Koristi i primena pergament papira

Petra VasilevaPetra Vasileva
Početnik
10
Koristi i primena pergament papira

Pergament papir, poznat mnogim domaćicama kao papir za pečenje, jedna je od najvećih pogodnosti u kulinarstvu. Ne gori u rerni, ima visoku propustljivost i ništa se ne lepi za njega.

Obično je impregniran tankim slojem silikonskog premaza, koji može izdržati temperature do 250 stepeni. Ako se koristi na višoj temperaturi, onda papir za pečenje može da porumeni i pregori.

Ali ako ga koristite prema uputstvu i pečete hranu koja nije mnogo masna (na primer kolače), pergament papir može da se koristi i nekoliko puta.

Evo kako će vam pergamentni papir poslužiti u domaćinstvu:

Pomaže da se sve ravnomerno ispeče

Primena pergament papira

Imajte na umu da zbog strukture i metala, svi plehovi ne raspoređuju ravnomerno toplotu iz rerne. Ovde nastupa pergament papir, koji stvara tanak sloj vazduha ispod posude za pečenje i reguliše temperaturu u celom prostoru. Ovo sprečava prevruće „tačke“ na plehu da utiču na vaše pecivo i na nekim mestima brže izgore.

Svakoj domaćici se desilo da se pri pečenju proizvoda od testa ono raširi i izgubi željeni oblik. Sa pergament papirom, ovaj rizik je minimiziran jer deluje kao prepreka između vrućeg pleha i pripremljenog testa.

Ništa se ne lepi i ne perete zagorelo posuđe

Ovo je najveća blagodat ovog papira. Šta god da pečete, posudu nije potrebno prethodno nauljiti i posipati brašnom da se ne zalepi. Sve se skida sa papira u jednom potezu. Možete ga staviti na dno i na stranice kalupa za torte da biste uštedeli malo vremena i olakšali čišćenje nakon toga, što će vas koštati bukvalno samo jedno ispiranje.

Dobar je za odlične "korpice" za mafine

Isecite kvadrate na osnovu veličine kalupa za mafine. Zatim u svaku rupu stavite parče pargament papira, a na njega čašu da biste ga utisnuli u kalup. Kada završite sa smesom, izvadite čaše i sipajte. Nakon što ispečete mafine, izvadite ih direktno sa papirom i tako poslužite. Zaboravite na dosadne mrvice...

Na njemu možete peći ne samo kolače, hleb i slatkiše

Papir za pečenje ide uz sve što stavite u rernu i ne treba mu sos. Pečeni krompir sa maslacem, meso, šnicle, povrće, riba – samo prekrijete dno pleha, pa jednim pokretom skupite papir i sve prebacite u tanjir. I za vama ne ostaje prljavo posuđe. Takođe možete koristiti pergament papir da napravite male "kese" za dinstanje hrane u rerni. Ovako pečeno meso će se brže skuvati, unutrašnjost će ostati mekana i sočna, a spolja će biti hrskavo. Za razliku od kesa za pečenje, ovde nema čvrstog zatvaranja, i to omogućava da malo vazduha da ulazi kroz papir.

Možete da zamrzavate u njemu

Ako ste napravili previše testa, razvijte ga i stavite između svakog pojedinačnog lista pergament papira. Sledeći put kada vam kod kuće zatraže nešto slatko, samo izvadite razvijeni list testa i isecite ga kalupima. Preostalo testo može da ostane zamrznuto jer se zahvaljujući papiru za pečenje pojedinačni listovi neće lepiti jedan za drugi.

Riba u pergament papiru

Pomaže u lakšem peglanju

Iznenadićete se koliko će biti lakše peglanje ako koristite pergament papir. Stavite komad na odeću koju peglate i pređite peglom preko njega. Kao što smo već rekli, papir pomaže ravnomernoj raspodeli toplote. Pored toga, kroz njega možete peglati delikatne i lepljive tkanine koje ne bi trebalo direktno da dodiruju peglu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest