Skuša sadrži mnoge važne vitamine i minerale. Ova masna morska riba je jedan od najzdravijih izbora koje možete uključiti u svoju ishranu.
U ovom članku ćemo vam predstaviti brojne zdravstvene koristi od konzumiranja skuše i kompletan nutritivni profil.
Važan izvor omega-3 masnih kiselina
Skuša sadrži značajnu količinu omega-3 masnih kiselina. Jedan file sadrži 2991 mg masnih kiselina. Na 100 g, to je ekvivalentno 2670 mg omega-3 masnih kiselina.
Omega-3 masne kiseline imaju širok spektar zdravstvenih koristi, kao i antiinflamatorne mehanizme. Povećanje unosa omega-3 masnih kiselina može poboljšati kardiovaskularno i kognitivno zdravlje.
Sadrži značajne količine vitamina B12
Vitamin B12 je jedan od najvažnijih hranljivih materija, a njegov nedostatak može izazvati anemiju i oštetiti nervni sistem.
Zbog toga je veoma važno osigurati dovoljan unos ovog vitamina.
Srećom, skuša sadrži veliku količinu vitamina B12, a kuvani file skuše obezbeđuje 279% preporučenog dnevnog unosa vitamina B12. Neophodan je za imuni i nervni sistem i igra važnu ulogu u proizvodnji DNK.
Bogata je proteinima

Skuša je odličan izvor proteina, jer jedan file sadrži 20, 8 g proteina. Pored toga, skuša sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina.
Odličan izvor selena
Samo jedan mali file skuše obezbeđuje 71% preporučenog dnevnog unosa selena. Selen je esencijalni mineral koji ima mnogo važnih funkcija u ljudskom telu i uključuje:
- antioksidativna funkcija: pomaže u smanjenju oksidativnog stresa;
- jača imunitet i igra ključnu ulogu u zdravlju imunog sistema;
- proizvodi DNK;
- reguliše hormone štitne žlezde i opšte zdravlje štitne žlezde.
Nudi 100% preporučenog dnevnog unosa vitamina D
Neke namirnice su bogate vitaminom D, a skuša je jedna od njih. U stvari, file skuše normalne veličine obezbeđuje više od 100% preporučenog dnevnog unosa vitamina D.
Ovaj vitamin ima brojne efekte na organizam, a prema nekim studijama, ima antikancerogene i antiinflamatorne efekte.
Nutritivna vrednost (na 100 g skuše)
Makro
- Kalorije - 205 kcal

- Ugljeni hidrati – 0 g
- Proteini – 18, 6 g
- Ukupno masti – 13, 9 g
Vitamini (% od preporučenog dnevnog unosa)
- Vitamin D – 90%
- Vitamin B12 – 145%
- Vitamin B6 – 20%
- Vitamin A – 3%
Minerali (% od preporučenog dnevnog unosa)
- Selen – 63%
- Fosfor – 22%
- Magnezijum – 19%
- Kalijum – 9%
Pogledajte i kako osušiti skušu kod kuće i saznajte koliko dugo se peče skuša i zašto bi trebalo da jedemo više skuše.
Komentari