Bonapeti.rs»Članci»Kuvanje»Skuša - nutritivna vrednost i koristi

Skuša - nutritivna vrednost i koristi

Ivanina MarinovaIvanina Marinova
Početnik
41
Sveža skuša

Skuša sadrži mnoge važne vitamine i minerale. Ova masna morska riba je jedan od najzdravijih izbora koje možete uključiti u svoju ishranu.

U ovom članku ćemo vam predstaviti brojne zdravstvene koristi od konzumiranja skuše i kompletan nutritivni profil.

Važan izvor omega-3 masnih kiselina

Skuša sadrži značajnu količinu omega-3 masnih kiselina. Jedan file sadrži 2991 mg masnih kiselina. Na 100 g, to je ekvivalentno 2670 mg omega-3 masnih kiselina.

Omega-3 masne kiseline imaju širok spektar zdravstvenih koristi, kao i antiinflamatorne mehanizme. Povećanje unosa omega-3 masnih kiselina može poboljšati kardiovaskularno i kognitivno zdravlje.

Sadrži značajne količine vitamina B12

Vitamin B12 je jedan od najvažnijih hranljivih materija, a njegov nedostatak može izazvati anemiju i oštetiti nervni sistem.

Zbog toga je veoma važno osigurati dovoljan unos ovog vitamina.

Srećom, skuša sadrži veliku količinu vitamina B12, a kuvani file skuše obezbeđuje 279% preporučenog dnevnog unosa vitamina B12. Neophodan je za imuni i nervni sistem i igra važnu ulogu u proizvodnji DNK.

Bogata je proteinima

Skuša na roštilju

Skuša je odličan izvor proteina, jer jedan file sadrži 20, 8 g proteina. Pored toga, skuša sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina.

Odličan izvor selena

Samo jedan mali file skuše obezbeđuje 71% preporučenog dnevnog unosa selena. Selen je esencijalni mineral koji ima mnogo važnih funkcija u ljudskom telu i uključuje:

- antioksidativna funkcija: pomaže u smanjenju oksidativnog stresa;

- jača imunitet i igra ključnu ulogu u zdravlju imunog sistema;

- proizvodi DNK;

- reguliše hormone štitne žlezde i opšte zdravlje štitne žlezde.

Nudi 100% preporučenog dnevnog unosa vitamina D

Neke namirnice su bogate vitaminom D, a skuša je jedna od njih. U stvari, file skuše normalne veličine obezbeđuje više od 100% preporučenog dnevnog unosa vitamina D.

Ovaj vitamin ima brojne efekte na organizam, a prema nekim studijama, ima antikancerogene i antiinflamatorne efekte.

Nutritivna vrednost (na 100 g skuše)

Makro

- Kalorije - 205 kcal

Pečena skuša sa povrćem

- Ugljeni hidrati – 0 g

- Proteini – 18, 6 g

- Ukupno masti – 13, 9 g

Vitamini (% od preporučenog dnevnog unosa)

- Vitamin D – 90%

- Vitamin B12 – 145%

- Vitamin B6 – 20%

- Vitamin A – 3%

Minerali (% od preporučenog dnevnog unosa)

- Selen – 63%

- Fosfor – 22%

- Magnezijum – 19%

- Kalijum – 9%

Pogledajte i kako osušiti skušu kod kuće i saznajte koliko dugo se peče skuša i zašto bi trebalo da jedemo više skuše.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest