Sušenje ribe je odličan način da sačuvate svež ulov nedeljama i mesecima koji dolaze. Proces sušenja uklanja vlagu iz ribe, što znači da je potrebno duže vreme da se pokvari. Možete koristiti rernu, dehidrator za sušenje ili jednostavno je okačiti da se osuši. Skuša se može sušiti i cela i u manjim komadima.
Sušenje usoljene skuše
Najlakša opcija: Počnite tako što ćete očistiti skušu od unutrašnjih organa i uklonite glavu. Nakon što se dobro ispere, riba se stavlja u pleh i obilno posipa solju (najbolje krupnom). Ostavite je u frižideru jedan dan (najmanje 24 sata). Zatim se opere, obriše papirom i okači da se suši nedelju dana. Osušena skuša se čuva u zamrzivaču.
Sušenje skuše u rerni
Opcija sa rernom: Zagrejte rernu na 180 stepeni (160 stepeni ako se koristi ventilator). Očistite ribu od unutrašnjih organa i uklonite kožu, a zatim je dobro operite. Pospite i utrljajte skušu solju. Stavite je u rernu na 15 minuta, a zatim je isključite i ostavite ribu tamo 1 dan. Ponovite postupak ponovo (15 minuta uključena rerna i 1 dan isključena). Proces se zatim ponavlja treći put i skuša se uklanja iz rerne. Čuvajte je na hladnom i suvom mestu, najbolje u frižideru 3-4 nedelje ili duže u zamrzivaču.
Možete koristiti i dehidrator za hranu, a za ovu opciju je dobro ako se riba iseče na manje komade.
Pogledajte i zašto je tako korisno da jedemo skušu i naučite kako da solite skušu.
Komentari