Skuša je jedna od najukusnijih riba, koja je izuzetno korisna i u pogledu ukusa i sadržaju hranljivih materija, ali je u svetu dosta zanemarena.
Idealna je za dimljenje, usoljavanje, kao i za kombinovane obroke, glavna jela sa ribom, čak i za svečani obrok. Osim toga, njeno mekano meso puno je hranljivih materija
Koristi od skuše i njena svojstva
Skuša sadrži: fluorid, magnezijum, kalcijum, cink, kalijum, fosfor, jod, natrijum. Hemijski sastav ove ribe pomaže u zadovoljavanju potreba tela za većinom esencijalnih mikro elemenata. Sadrži mnogo vitamina, uglavnom A i D.
Magnezijum koji se nalazi u skuši u kombinaciji sa mastima povoljno deluje na nervni sistem. Ako ovu ribu jedete u bilo kom obliku 4 puta nedeljno, nakon šest meseci otpornost na stres će se višestruko povećati.
Jod normalizuje štitnu žlezdu, kalcijum je dobar za kosti, fosfor jača zube. Reakcijom sa omega-3 masnim kiselinama kojima je skuša bogata, ove supstance pojačavaju njihove normalne efekte.
Skuša sadrži niacin, koji pomaže u borbi protiv viška holesterola u krvi i anemije udova tokom noći, kao i protiv dugotrajnog stresa.
Redovna konzumacija skuše pomaže u jačanju i poboljšanju vida, pomaže u čišćenju kože sa psorijazom, i što je najvažnije - pomaže u održavanju smirenosti.
Posebno se preporučuje da skušu jedu osobe koje se bave intelektualnim radom - poboljšava aktivnost mozga, a osim toga, supstance sadržane u njoj jačaju pamćenje.
Kalorijski sadržaj sveže atlantske skuše na 100 g je 191 kcal.
Hranjiva vrednost: proteini - 18 g, masti - 13, 3 g, ugljeni hidrati - 0. Tokom kuvanja kalorijski sadržaj ove ribe raste, ali ne značajno.
Kako skuvati skušu
Kao i od svake ribe, možete pripremiti vrlo ukusna jela i od skuše. Dobro se kombinuje sa limunom, peršunom i biberom. U suštini skuša ne „voli“ specifično bilje poput ruzmarina i origana, jer i sama ima izražen ukus i aromu. Ovu ribu je bolje peći, usoliti ili dimiti, jer pri kuvanju i prženju gubi neka od svojih korisnih svojstava.
Skuša u limunu
Pečena skuša je najdelikatnije i najukusnije jelo koje ne gubi svoju kulinarsku privlačnost ni nakon što se potpuno ohladi.
skuša (velika) - 1 komad
limun - 1 komad
so i biber - po ukusu
maslinovo ulje - 1 kašičica
Skušu očistite, uklonite utrobu i škrge, pa je stavite u veliku duboku posudu. Limun prepolovite. Od jedne polovine iscedite sok, pomešajte ga sa maslinovim uljem, namažite skušu ovim sosom, začinite je iznutra i izvana solju i biberom. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru 3-4 sata.
Zatim preostalu polovinu limuna tanko isecite, izvadite ribu, premažite sokom koji se iz nje iscedio, prekrijte kolutićima limuna i umotajte u foliju kako tečnost ne bi iscurila iz pakovanja tokom pečenja.
Skušu stavite preko papira za pečenje i pecite 1 sat u rerni zagrejanoj na 180 ° C.
Poslužite skušu sa prilogom od pirinča, krompira ili uz salatu od povrća, prelivenu maslinovim uljem.
A za ukusnije ideje sa skušom pogledajte naše ukusne predloge za:
- Skuša sa pirinčem.
Komentari