Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se kuva svinjski biftek?

Kako se kuva svinjski biftek?

Svinjski bifteka sa sosom

Svinjetina ima vredno mesto u kulinarskom svetu. Ima bogat ukus koji je univerzalan i lako se kombinuje sa raznim proizvodima.

Svinjski biftek je najdeblji i najnežniji mišić svinje i može se pripremiti na sličan način kao i svinjski file. Ovaj deo mesa je nežan i sočan i divno se slaže sa različitim vrstama sosova, priloga i povrća.

Evo kako se kuva svinjski biftek

Priprema svinjskog bifteka

Pre nego što počnete sa kuvanjem, izvadite meso iz frižidera i ostavite ga da dostigne sobnu temperaturu oko 30 minuta. Ovo pomaže u ravnomernom kuvanju. Operite svinjski biftek i osušite ga tapkanjem. Ako ima viška masnoće, dobro je očistite. Možete ostaviti meso celo ili ga iseći na komade ako želite.

Mariniranje svinjskog bifteka

Ako odlučite da marinirate meso, pripremite marinadu za svinjetinu po svom izboru koristeći ulje, začine i aromatične sastojke. Marinirajte svinjski biftek u marinadi najmanje 30 minuta ili ga ostavite u frižideru preko noći za bolji ukus.

Pečenje svinjskog bifteka

Svinjski biftek u rerni

Da biste pravilno ispekli svinjski biftek, zagrejte rernu na oko 180-200 stepeni. Stavite svinjski biftek u odgovarajuću posudu za pečenje i pecite ga u rerni oko 20-30 minuta ili dok se ne postigne željeni stepen pečenja. Koristite termometar za kuvanje da biste proverili unutrašnju temperaturu. Tipično, željena temperatura za biftek je oko 63-68 stepeni za srednje pečeno meso i 70 stepeni za dobro pečeno meso.

Prženje svinjskog bifteka

biftej u tiganju

Možete pržiti svinjski biftek u tiganju sa malo biljnog ulja. Pržite ga na srednje jakoj vatri dok ne porumeni i meso ne dostigne željeni stepen kuvanja.

Svinjski biftek sa roštilja

Ako pečete svinjski biftek na roštilju, prvo operite i osušite meso. Zatim ga začinite. Zagrejte roštilj na srednje jaku vatru i nauljite rešetku sa malo ulja. Zatim stavite biftek i kuvajte ga, okrećući ga svaka 2-3 minuta.

Odmaranje mesa i sečenje

Svinjski biftek pržen

Bez obzira na način kuvanja, nakon što izvadite svinjski biftek iz rerne ili iz tiganja, ostavite ga da odstoji najmanje 5-10 minuta pre nego što ga isečete. Ovo pomaže da se sok u mesu ravnomerno rasporedi, čuvajući njegov ukus.

Pogledajte i koji deo svinjetine je najnežniji, šta je potrbušina svinje, naučite kako da skuvate svinjski file ili obavezno isprobajte naše recepte za svinjetinu sa kupusom i svinjetinu sa prazilukom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni