Jedna od riba koju najčešće stavljamo na trpezu je skuša. Ova izuzetno ukusna riba dugo je bila nezasluženo etiketirana kao jednostavna i nekvalitetna riba, što je daleko od istine.
Skuša nije samo pristupačna, ona je izuzetno bogata omega-3 masnim kiselinama, kao i selenom, magnezijumom, gvožđem i čitavim nizom vitamina.
Ova prilično masna riba je previše kvarljiva. Najbolje je da je kuvate ubrzo nakon kupovine ili da je odmah zamrznete u zamrzivaču dok ne odlučite da li ćete je peći na roštilju ili u rerni.
Skuša je veoma pogodna za pečenje u rerni ili na roštilju. Nije im potrebna duga kulinarska obrada, a rezultat će garantovano premašiti očekivanja.
Manji primerci su pogodniji za roštilj. Skušu na roštilju ili file skuše na roštilju sa belim lukom i peršunom može da pripremi i potpuni laik u kuhinji, a biće mu potrebno oko 20 minuta.
Za recept pečena skuša sa paradajz sosom u rerni trebaće vam veća skuša i malo više vremena. Kada se skuša peče u rerni, vreme pečenja je oko 35-45 minuta. Razlikuje se u zavisnosti od veličine ribe i specifičnog recepta.
Da biste impresionirali goste pečenom punjenom skušom ili pečenom skušom sa peršunom i orasima, ne treba zaboraviti da se riba mora peći u zagrejanoj rerni. Ako ribu stavite u hladnu rernu, rizikujete da postane suva i žilava.
Komentari