Bonapeti.rs»Članci»Aminokiseline»Omega - 3 masne kiseline

Omega - 3 masne kiseline

AdminAdmin
Glavni urednik
2523
Losos

Omega-3 masne kiseline su zdrave masti koje imaju svoj udeo u sprečavanju velikog broja zdravstvenih problema, uključujući i kardiovskularna oboljenja, depresiju, astmu i artritis. Omega-3 masne kiseline zajedno sa omega-6 masnim kiselinama su veoma važne za razne biohemijske procese u organizmu.

Za razliku od zasićenih masti, koje se nalaze u maslacu i svinjskoj masti, omega-3 masne kiseline su poluzasićene. Poluzasićene masti se tope na sobnoj temperaturi i ostaju u tečnom stanju čak i kad se ohlade ili zamrznu.

Tri najvažnije omega-3 masne kiseline su alfa-linolenska kiselina, ekosapentanska kiselina i dokosaheksanska kiselina. Ove masne kiseline se klasifikuju kao osnovne, jer je organizam u stanju da ih proizvodi i imaju važnu ulogu u raznim fiziološkim procesima.

Balans u organizmu se postiže kada su omega-3 i omega-6 masne kiseline u odnosu 1:1. Ove masti se nazivaju i esencijalnim, jer ih telo ne može sintetisati bez drugih neesencijalnih materija. Poznato je da organizam čoveka može sintetisati omega-3 kiseline mnogo brže ako su prisutne paralerno i omega-6 masne kiseline.

Uloge omega-3 masnih kiselina

- Reguliše otpornost ćelijskih membrana. Kako bi mogla da obavlja svoju ulogu, ćelijska membrana treba da sačuva svoju celovitost i glatkoću. Ćelije ako nemaju zdravu membranu gube sposobnost da zadrže vodu i hranljive materije. Takođe, na ovaj način ćelije gube i sposobnost da komuniciraju sa drugim ćelijama, što je jedna od osnovnih fizioloških reakcija i posledica toga jeste pojava tumora.

Zbog činjenice da se ćelijske membrane sastoje od masti, njihova celovitost i otpornost zavisi od masti koje konzumiramo. Pošto su omega-3 masne kiseline tečne na sobnoj temperaturi, one omogućavaju održavanje ćelijskih membrana.

- Proizvodnja prostaglandina - omega-3 masne kiseline imaju važnu ulogu u proizvodnji materija nalik na hormone, tzv. prostaglandini. Ove materije pomaću u regulisanju veoma važnih fizioloških funkcija, uključujući i krvni pritisak, upalne i alergijske procese, funkcije bubrega i želudačno - crevnog trakta, kao i proizvodnju hormona.

- Antiupalni procesi - omega-3 masne kiseline imaju antiupalno dejstvo na zglobove i poboljšavaju dotok krvi.

Koristi od omega-3 masnih kiselina

Povećan unos omega-3 masnih kiselina, posebno unosom ribe, može dovesti do snižavanja krvnog pritiska i razređivanje krvi. Postoje i tvrdnje da omega - 3 masne kiseline povećavaju nivo hormona rasta, što može dovesti do povećanja i rasta miđića, što bi trebalo da bude razlog zašto da sportisti konzumiraju ove masti.

Smatra se i da omega-3 masne kiseline ublažavaju bolove kod osoba koje pate od artritisa. Osim toga, imaju antiupalno dejstvo i imaju preventivnu ulogu u nastanku raka, a postoje i razne hipoteze da ove masne kiseline sprečavaju pojavu raka grudi, debelog creva i prostate. Neki specijalisti čak smatraju da omega - 3 masne kiseline snižavaju holesterol.

Omega-3 masne kiseline mogu imati važnu ulogu u prevenciji i/ili lečenju sledećih oboljenja: Alchamerova bolest, astma, bipolarni poremećaj, rak, kardiovaskularna oboljenja, depresija, dijabetes, ekcemi, visok krvni pritisak, migrene, multipleks skleroza, gojaznost, osteoporoza, psorijaza, artritis i td.

Izvori omega-3 masnih kiselina

Masna riba

Losos, laneno seme i orasi su odlični izvori omega-3 masnih kiselina. Veoma dobri izvori su školjke, karfiol, kupus, karanfilić i seme slačice. Dobar izvor su: iverak, škampi, bakalar, tunjevina, soja, tofu, kelj, prokelj, kadulja, asai beri, alge, laneno ulje, tušt, spanać i ulje repice.

Kao dodaci ishrani, omega-3 kiseline se mogu naći u obliku kapsula ili u tečnom stanju. Laneno ulje, veoma bogat izvor alva - linolenove kiseline, kao i ulje od jetre bakalara, koje je bogat izvor obe vrste omega-3 masnih kiselina, su među najpopularnijim suplementima.

Nedostatak omega-3 masnih kiselina

Simptomi nedostatka omega-3 masnih kiselina su umor, suva koža, svrab kože, lomljiva ksa i nokti, konstipacija, česte prehlade, depresija, loša koncentracija, nedostatak fižičke izdržljivosti i bolovi u zglobovima. Mogu se, takođe, pojaviti i ekcemi, perut, prekomerno znojenje, težak PMS, kao i zadržavanje vode u organizmu.

Poluzasićene masti, uključujući i omega-3 masne kiseline, su veoma sklone oštećenjima prouzrokovanim toplotom, svetlošću i kiseonikom. Izlažući se dosta ovakvim elementima, masne kiseline mogu da užegnu i oksidiraju. Okidirane masne kiseline proizvode slobodne radikale, pa se smatra da one tada imaju udela u razvoju raka i drugih degenerativnih bolesti. Vitamin E je osnovni antioksidant rastvorljiv u vodi koji štiti omega-3 masne kiseline od oksidacije.

Predoziranje omega-3 masnim kiselinama

Prekomeran unos omega-3 masnih kiselina može prouzrokovati disbalans sa omega-6 masnim kiselinama. Konzumacija većih od dozvoljenih količina omega - 3 masnih kiselina može dovesti do povećanog krvarenja usled povreda ili čak do nemogućnosti da se krvarenje zaustavi. Može doći i do narušenja imuniteta, pa osoba može biti sklona infekcijama. Takođe je moguće da osoba dožii moždani udar.

Dijabetičari bi trebalo da obrate pažnju kod konzumacije omega-3 masnih kiselina, jer one snižavaju glikemijsku kontrolu, a takođe i osobe koje imaju srčanu manu ili hroničnu anginu bi trebalo da povedu računa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni