Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Nutritivne vrednosti pasulja i boranije

Nutritivne vrednosti pasulja i boranije

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4086
Nutritivne vrednosti pasulja i boranije

Kod nas se naziv pasulj odnosi na celu grupu mahunarki, ali kada se koristi naziv uvek je reč o pasulju i boraniju. Zreli pasulj je naziv za seme biljke koje se koristi za hranu, a boranija se odnosi na zeleno seme i mahune zelenog pasulja.

Selekcija je trajala vekovima, a danas postoji preko 170 vrsta pasulja različitih boja, vrsta i ukusa. Kod nas se najčešće konzumira beli pasulj, a sorta pasulja iz grada Smoljan je bugarski patent. Svi znamo za tetovac i gradištanac.

Poreklo pasulja i transport u Evropu

Pasulj se kod nas smatra tradicionalnim jelom, ali kao i većina kultura je gost na našoj trpezi. Donet je u vreme Velikih geografskih otkrića i može se reći da je jedan od najvrednijih darova koje je Novi svet dao Evropljanima. Ova kultura je toliko drevna po poreklu da se više ne zna odakle je došao divlji rodonačelnik pasulja. Njegova kultivacija se odvijala još pre sedam milenijuma, a sada raste uglavnom tamo gde preovladava topla i vlažna klima.

Hranljive vrednosti pasulja i boranije

Nutritivne vrednosti pasulja

I pasulj i boranija imaju odlične nutritivne vrednosti po svom sadržaju, pri čemu je boranija lakša i, za razliku od zrelog pasulja, može se jesti češće i uključiti u ishranu osoba sa zdravstvenim problemima.

Zreli pasulj

Pasulj i boranija

Ova jednogodišnja biljka cveta u mesecima jul-septembar i daje plod koji zovemo pasulj. Boja pasulja varira u velikoj meri - od bele do tamno ljubičaste.

Zreli plod biljke ima neverovatne nutritivne vrednosti, sadrži do 27% proteina, 50% ugljenih hidrata, samo 2% masti, razne vitamine, vlakna, mikro elemente, a sve to čini pasulj pogodnom nutritivnom ili dijetetskom hranom..

Pasulj ima nizak glikemijski indeks i ne utiče na nivo šećera u krvi, pa je pogodna hrana za dijabetičare. Bogat je vlaknima i iz tog razloga je pogodan za tegobe sa želucem i crevima, jer ih čisti. Pasulj je dobar za zube svojim antibakterijskim delovanjem. Takođe se može koristiti u kozmetici za maske na bazi paste od pasulja pomešane sa maslinovim uljem i limunom protiv bora.

Pasulj je izuzetno koristan u dijetama za mršavljenje uglavnom zbog ravnoteže vrste ugljenih hidrata koje sadrži. Da biste smršali, potrebno je isključiti brze ugljene hidrate i uključiti ugljene hidrate koje obezbeđuje porodica mahunarki. Uz pomoć vlakana u njemu, proces asimilacije ugljenih hidrata će biti usporen, a energija koju telo dobije od njih će se vremenom ravnomerno raspoređivati, što znači da će se trošiti u svakodnevnom životu i neće akumuliraju se u obliku masti.

Zreli pasulj ne treba jesti prečesto jer je teška hrana, ali to nije slučaj sa boranijom. Lako se apsorbuje u telu i pogodna je za bilo koju ishranu. Njene kalorijske vrednosti su niske, ugljeni hidrati su u odgovarajućoj količini, a sadržaj celuloze je visok i pomaže varenju.

Boranija

Nutritivne vrednosti boranije

Koristi boranije su uglavnom u sadržaju vitamina - A, C, E i svih B grupe, kao i minerala. Boranija poboljšava aktivnost jetre, bubrega i želuca. Obezbeđuje prevenciju prostate. Neizostavna je namirnica za trudnice zbog svog sastava koji sadrži mnogo vitamina. Neophodna je namirnica za anemiju i dijabetes, kao i beli pasulj za dijete za mršavljenje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest