Postoji bogata i ukusna hrana koja se priprema od najzdravijeg zrna - ovsa. Ovo je glavni doručak za ljude širom sveta. Ovsena kaša je jedan od najhranjivijih doručaka koje možete jesti, pun vlakana, proteina i vitamina B.
Svetski dan ovsene kaše slavi istoriju i poreklo ovog bogatog i ukusnog doručka i sve njegove zdravstvene koristi. Održava se svake godine 10. oktobra, a prvi put se to dogodilo 2009. godine.
Ovsena kaša su, ispostavilo se, tradicionalno nacionalno jelo Škotske i održava zdravlje ljudi te zemlje stotinama godina. Svake godine se u škotskom visokogorskom selu Karbridž održava takmičenje - svetsko prvenstvo u pravljenju kaše - kako bi se odredio šampion koji najbolje demonstrira ukus ove hrane.
Ali Škoti su oduvek bili poznati po progresivnom pogledu na svet i velikom srcu. I kao takav, Kerbridž se udružio sa Meri Mels kako bi pomogao, obezbeđujući hranu za decu širom sveta.
Ovo je jedinstvena dobrotvorna organizacija koja obezbeđuje obrok dnevno za preko 1, 1 milion dece u Zambiji, Beninu, Mjanmaru, Ekvadoru, Haitiju, Indiji, Keniji, Liberiji, Malaviju, Južnom Sudanu, Tajlandu i Ugandi, ali se nadaju da će proširiti svoju pomoć i podršku na druga mesta širom sveta. Cilj je da se pomogne deci da se hrane tokom cele školske godine. 1, 5 miliona dece u 16 najsiromašnijih zemalja sveta ima koristi od njihovih napora. Zdravija ishrana podstiče decu da idu u školu i grade svoje obrazovanje kako bi mogli da izdvoje sebe, svoje zajednice i svoje zemlje iz siromaštva.
Kako proslaviti Svetski dan kaše
Evo nekoliko primera šta neki rade na Svetski dan kaše - 10. oktobar.

Učenici srednje škole Hilpark u Glazgovu organizuju godišnji doručak sa kašom po principu „jedi koliko možeš“, deleći kašu osoblju i učenicima u zamenu za malu donaciju Meri Mels.
Učenici iz celog sveta dodaju svoju varijantu receptu za ovsenu kašu, a učenici gajdaši sviraju tradicionalnu škotsku muziku tokom događaja, tako da Hilparkovi događaji sa kašom slave raznolikost školske zajednice, a istovremeno prikupljaju mnogo novca za gladnu decu.
Svake godine u subotu najbližu 10. oktobru, Ron Konveri iz Dankelda priprema kašu za doručak u svom rodnom selu. Lokalne prodavnice se takođe uključuju, promovišući događaj.
Ljubitelji ovsene kaše iz celog sela i šire hrle u salu da podele doručak sa porodicom, prijateljima i komšijama i saznaju više o Merijinom radu.
Naši doručci sa kašom su odličan način da se svi u našem selu okupe i čine dobro delo! Odlična zabava! - Ron Konveri, volonter Meri Mels.
Širom sveta, glad sprečava siromašnu decu da se obrazuju, što je njihov najbolji put da se izvuku iz siromaštva. Meri nudi jednostavno rešenje za ovaj problem tako što sarađuje sa lokalnim zajednicama kako bi obezbedila hranljive dnevne obroke za školsku decu. Tamo gde deca dobijaju Marijinu hranu, dolazi do povećanja upisa, pohađanja i akademskog postignuća.

Sada kada znamo odakle je došao ovaj značajan dan, vreme je da odlučimo kako da ga proslavimo sa stilom. Jednostavan način za početak je da pojedete posudu ovsene kaše. Bilo da je slatka, slana, eksperimentalna ili tradicionalna, ova zdrava porcija može pružiti zadovoljavajući i održiv obrok za doručak, ručak ili večeru. I dok uživate u tome, razmislite koliko bi radosti ta posuda ovsene kaše donela nekome kome je potrebna.
Pogledajte i zašto da jedete ovsenu kašu za večeru umesto doručka. Ako pređete na ovseno brašno, definitivno ćete i vi osetiti razliku.
Komentari