bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Sbiten - tradicionalni ruski zimski napitak

Sbiten - tradicionalni ruski zimski napitak

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Početnik
71
Sbiten

Sbiten je tradicionalni zimski napitak sa medom, popularan u Rusiji, datira iz 12. veka. U 19. veku opada interes za njega zbog dolaska čaja i kafe, ali se danas interes prema ovom starom napitku vraća.

Slično kao medovača Sbiten je napitak koji se prirpema od meda, vode, začina i slatkog. Sbiten može da bude alkoholan, ukoliko se njega doda vino ili bezalkohola. Ključ je visokokvalitetan med i začini.

Kao što se može očekivati odnos ovih sastojaka zavisi od porodice koja priprema napitak. Neki dodaju crveno vino, votku ili brendi u osnovne sastojke da naprave jači napitak.

Ima mnogo recepata za Sbiten. Odnos džema u ovom receptu je veći od meda, dok u drugim receptima možete naći 2 čaše meda i samo 2 supene kašike slatkog.

Sastojci:

Sbiten

1/2 šolje meda

1 supena kašika karanfilića

3 štapića cimeta

1 kašičica đumbira

450 g džema od kupina

10 1/4 šolja vode (ili crvenog vina)

1/4 kašičice muskatnog oraščića

1 list mente (po izboru)

2 suve ljute paprike (po izboru)

Način pripreme:

U šerpi srednje veličine kombinujte med, karanfilić, cimet, đumbir, džem od kupuna, vodu ili vino, muskatni oraščić, mentu i ljute paprike ako koristite. Ugrejte na umerenoj temperaturi, često mešajte dok se med i džem ne rastope potpuno. Skinite sa vatre.

Ostavite napitak da dostigne sobnu temperaturu. Iscedite tečnost kroz gazu, pritiskajte tvrde sastojke i prebacite u hermetički zatvorenu posudu ili flašu. Jedna flaša od 750 ml treba da bude dovoljna. Čuvajte u frižideru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest