Svaki region Francuske ima svoje specifične sireve. Ako se vratimo nazad u vreme generala Šarl de Gola, Francuska je raspolagala sa 246 različitih vrsta sireva. Naravno, trenutno država može da se pohvali dosta impresivnijim brojem, imajući u vidu mnogo novih proizvoda i vrsta tradicionalnih sireva koji se svakodnevno proizvode u francuskim mlekarama.
Međutim, danas ćemo vas upoznati sa najpoznatijima, ali i najskupljim francuskim delikatesima koji mogu da oduševe i najkapricioznije nepce.
Munster
Francuski sir Munster često se naziva sir-čudovište zbog svoje užasne arome. On dolazi iz Elzasa i pravi se od sirovog kravljeg mleka, koje se ostavlja u vlažnim podrumima da odstoji i pere se slanom vodom. Kada ga kupite - požurite da se vratite kući, da se neko ne bi žalio. On je sve popularniji kako u zemlji, tako i izvan nje, što dovodi i do njegove visoke cene.
Bofor
Bofor je vrsta polutvrdog francuskog sira od kravljeg mleka koje se proizvodi samo u francuskom departmanu Sevoja. Po svojim kvalitetima i spoljašnjem izgledu liči na švajcarski sir Grijer.
Za proizvodnju Bofora koristi se sirovo kravlje mleko. Za dobijanje jednog kilograma sira potrebno je 11 litara mleka. Njegova cena raste brzinom svetlosti, s obzirom na to da njegova priprema oduzima zaista mnogo vremena. Bofor zrije od 5 meseci do 12 meseci, ponekad do 2 godine. U podrumima se održava temepratura ne viša od 10°С i visoke vlažnosti. Dva puta nedeljno koturovi sira se preokreću i trljaju slanim rastvorom.
Mon d'Or
Ova sorta sira se proizvodi jedino u regionima francusko-švajcarske granice na visini iznad 800 m. Slično siru Konte, Mon d'Or je napravljen od kravljeg mleka i poseduje slični procenat masnoće, Sir zrije u okrugloj posudi koja obavezno mora da bude izrađena od smrče. U procesu sazrevanja drvo obogaćuje ukus mlečnog delikatesa.
Nažalost, sir Mon d'Or je sezonski i proizvodi se samo zimi, s obzirom na to da je kvalitetno kravlje mleko tokom toplih meseci dosta drugačije. Međutim, ukoliko odlučite da probate skup francuski proizvod, imajte u vidu da postoje dosta neuspešne imitacije sorte. Ono po čemu se original razlikuje od njegovih kopija je što se prodaje u drvenim kuijama izrađenim ponovo od smrče.
Naravno, uvek možete da uživate u dostupnijem ukusu francuskih sireva kao što je Bri, Kamamber, Rokfor, Ementaler.
Komentari