Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Najskuplji francuski sirevi

Najskuplji francuski sirevi

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Početnik
492
Francuski sirevi

Svaki region Francuske ima svoje specifične sireve. Ako se vratimo nazad u vreme generala Šarl de Gola, Francuska je raspolagala sa 246 različitih vrsta sireva. Naravno, trenutno država može da se pohvali dosta impresivnijim brojem, imajući u vidu mnogo novih proizvoda i vrsta tradicionalnih sireva koji se svakodnevno proizvode u francuskim mlekarama.

Međutim, danas ćemo vas upoznati sa najpoznatijima, ali i najskupljim francuskim delikatesima koji mogu da oduševe i najkapricioznije nepce.

Munster

Sir Munster

Francuski sir Munster često se naziva sir-čudovište zbog svoje užasne arome. On dolazi iz Elzasa i pravi se od sirovog kravljeg mleka, koje se ostavlja u vlažnim podrumima da odstoji i pere se slanom vodom. Kada ga kupite - požurite da se vratite kući, da se neko ne bi žalio. On je sve popularniji kako u zemlji, tako i izvan nje, što dovodi i do njegove visoke cene.

Bofor

Bofor je vrsta polutvrdog francuskog sira od kravljeg mleka koje se proizvodi samo u francuskom departmanu Sevoja. Po svojim kvalitetima i spoljašnjem izgledu liči na švajcarski sir Grijer.

Sir Bofor

Za proizvodnju Bofora koristi se sirovo kravlje mleko. Za dobijanje jednog kilograma sira potrebno je 11 litara mleka. Njegova cena raste brzinom svetlosti, s obzirom na to da njegova priprema oduzima zaista mnogo vremena. Bofor zrije od 5 meseci do 12 meseci, ponekad do 2 godine. U podrumima se održava temepratura ne viša od 10°С i visoke vlažnosti. Dva puta nedeljno koturovi sira se preokreću i trljaju slanim rastvorom.

Mon d'Or

Mon d'Or

Ova sorta sira se proizvodi jedino u regionima francusko-švajcarske granice na visini iznad 800 m. Slično siru Konte, Mon d'Or je napravljen od kravljeg mleka i poseduje slični procenat masnoće, Sir zrije u okrugloj posudi koja obavezno mora da bude izrađena od smrče. U procesu sazrevanja drvo obogaćuje ukus mlečnog delikatesa.

Nažalost, sir Mon d'Or je sezonski i proizvodi se samo zimi, s obzirom na to da je kvalitetno kravlje mleko tokom toplih meseci dosta drugačije. Međutim, ukoliko odlučite da probate skup francuski proizvod, imajte u vidu da postoje dosta neuspešne imitacije sorte. Ono po čemu se original razlikuje od njegovih kopija je što se prodaje u drvenim kuijama izrađenim ponovo od smrče.

Naravno, uvek možete da uživate u dostupnijem ukusu francuskih sireva kao što je Bri, Kamamber, Rokfor, Ementaler.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest