Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Burata - italijanski sir koji se bukvalno topi u ustima

Burata - italijanski sir koji se bukvalno topi u ustima

MarinaMarina
Pomoćnik kuvara
819
Burata
Fotografija: Okanagan Falls

Burata je sveži italijanski sir, koji dolazi iz južne Italije. Prvi put je napravljen početkom 1920. godine u oblasti Andrija u darmi porodice Biankini.

Nije slučajno nazvan zako, jer Burrata na italijanskom znači maslac. Najčešće se pravi osa kravljim mlekom, pošto je više rasptostranjeno nego bivolje.

Burata se bukvalno topi u ustima. Predstavlja mocarelu, od koje se naprave kesice i puni se pavlakom. Nakon toga se sir uvija u list biljke asfodel. Uz pomoć njih se lako može prepoznati da li je sir svež.

Ako se listovi osuše, znači da nije dobro za konzumiranje. Za razliku od drugih sireva, ovaj treba da se konzumira odmah čim se pripremi, maksimalno do 24 sata.

Često se Burata dodaje u pice, salate, predjela i odličan je dodatak svim jelima od testa. Dobro se kombinuje sa ukusnim i svežim egzotičnim voćem.

Burata se često servira kao mocarela - sa svežim paradajzom i bosiljkom.

Sir burata
Fotografija: The Kitchn

Prava magija se događa kada se Burata iseče, jer na taj način njegova unutrašnjost počinje da se razliva. Tako se dobijate lep i veoma efektan preliv za salate, koje se serviraju sa prepečenim hrskavim hlebom. Salata sa buratom ja pravo uživanje za čula.

Iako je burata napravljena od mocarele, to nije mocarela, nego specijalna vrsta sira. Preporučuje se da se servira na sobnoj temepraturi.

Ako volite buratu, neizostavno probajte naše recepte sa buratom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest