Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Pređite na ovseno brašno i videćete razliku

Pređite na ovseno brašno i videćete razliku

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Inovator
98
kolač sa ovsenim brašnom

Svi danas razmišljaju o zdravoj ishrani. Nije loša ideja promeniti ishranu kako biste poboljšali imunitet i uključili zdrave i održive prehrambene navike.

Naravno, većina ljudi sada traži hranljive sastojke i alternative nezdravoj hrani kako bi ih dodali svojim omiljenim delikatesima, ali i kako bi ih lako uključili u svoju svakodnevnu ishranu.

Jedna takva promena koja dobija na popularnosti je prelazak sa običnog višenamenskog ili pšeničnog brašna na ovseno brašno. Ovseno brašno je zdraviji izbor, ali mnogi ljudi ga koriste samo kao zdravu ovsenu kašu ujutru. Prave koristi od ovsa i potencijali ove skromne žitarice tek treba da se prouče.

Ovas ne sadrži gluten

Ovas i ovsene pahuljice

Za razliku od običnog brašna, ovsene pahuljice ne sadrže gluten, a samo oko 1% ljudi sa celijakijom ima neželjenu reakciju. Međutim, ovas sadrži avenine umesto glutena, koji se mnogo lakše vare.

Dodaje više ukusa i teksture

Teksturalno, ovseno brašno se malo razlikuje od univerzalnog brašna. Ovo daje vašim omiljenim pecivima orašastiju i drugačiju teksturu, sa malo više žilavosti. Pored toga, ovseno brašno je malo slađe od običnog brašna, što dodaje više ukusa vašim mafinima, proteinskim palačinkama i hlebu.

Više hranljivih materija u svakom zalogaju

Pošto je obično univerzalno brašno rafinisano, to ga čini manje zdravom opcijom od ovsenog brašna. Ovseno brašno ima nekoliko zdravstvenih koristi, zbog kojih je razlog da ga češće konzumirate.

- Bogato je dijetetskim vlaknima, antioksidansima, mineralima i vitaminima B. Rastvorljiva vlakna koja se nalaze u ovsenom brašnu podstiču rast dobrih bakterija koje pomažu u održavanju zdravlja vašeg digestivnog trakta;

- Pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi i smanjenju lošeg holesterola;

- Ovseno brašno je poznato po svojoj sposobnosti da kontroliše pritisak i snižava loš holesterol;

- Poboljšava osetljivost na insulin, što zauzvrat pomaže u sprečavanju skokova šećera u krvi;

- Ovseno brašno nudi malo više gvožđa i kalcijuma od običnog rafinisanog brašna.

Lako se vari

Za razliku od običnog pšeničnog brašna, ovseno brašno je lako svarljivo. Visok sadržaj vlakana olakšava telu varenje. Pored toga, ovseno brašno je izvor dugotrajne energije, jer je telo relativno sporo razgrađuje. Kao rezultat toga, osećate se sitiji duže nakon konzumiranja proizvoda od ovsenog brašna. Prelazak na ovseno brašno takođe vam može pomoći da održite zdravu težinu.

Ovas smanjuje rizik od srčanih oboljenja

ovsena kaša

Još jedan razlog da zamenite pšenično brašno ovsenim brašnom je taj što konzumiranje hrane bogate vlaknima poput ovsenih mekinja, ovsenog brašna i celog ovsa može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca zbog visokog sadržaja rastvorljivih vlakana.

Napravite prvi korak ka boljem načinu života uz brojne zdravstvene koristi ovsenog brašna. Sada je vreme da pređete na zdraviji izbor. Češće kuvajte sa ovsenim brašnom:

- palačinke od ovsenih pahuljica;

- pita sa ovsenim pahuljicama;

- vafle od ovsenih pahuljica;

One su zdraviji izbor i mnogo bolja opcija hrane za odrastanje vaše dece.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni