Tiho mršavljenje – šta je to?
Тихо отслабване - що е то?
bonapeti.rs»Članci»Dijete»Tiho mršavljenje – šta je to?

Tiho mršavljenje – šta je to?

Mršavljenje

Na radost jednih i užas drugih, posle duge zime došlo je vreme lakše odeće i vidljivih rezultata posle zimskog prejedanja.

Upravo iz tog razloga poslednjih nedelja kao da smo svakoga dana na dijeti. Burne jadikovke, teški uzdasi i oči, uperene sa čežnjom prema đakonijama, koje kolege jedu u vreme pauze za ručak, prate našu svakodnevicu.

A da li ste čuli za tiho mršavljenje? Ne? Prema mnogobrojnim dijetolozima, to je najefikasniji način za skidanje kilograma. O čemu se tačno radi? Mnogo prihologa kažu, koliko češće čovek govori o neuspesima dijete koju drži, toliko često ne uspeva da je održi.

Istraživanja pokazuju da negodovanje i prigovori vode do nezadovoljstva i prevremenog osećaja za uspeh i svesno stvaraju veća očekivanja.

Sa druge strane, suština tihog mršavljenja je u tome, da nikome ne govorite da ste na dijeti. U suštini, svaka dijeta je borba volje. Čovek pokušava da se izbori sa sobom i svojom željom za hranom. Tihom dijetom čeličite psihu i odupirete se očekivanju okoline.

Ukoliko ste odlučili da probate, pred drugima se ponašajte kao da niste na dijeti. Ne oprerećujte najuži krug ljudi oko sebe nevoljama sa dijetom. Nisu one važne, već vi i vaša odluka da smršate.

Na vagi

Na taj način, osim što neće biti potrebe za opravdanjima u slučaju neuspeha, bićete odgovorni samo sebi. Videćete, zahvaljujući tihom mršavljenju brzo će nestati osećaj primoranosti i stres.

Da biste uspeli u tihom mršavljenju, treba da izaberete neku verziju priče za prijatelje, poznanike i kolege, kojom ćete odgovoriti zašto ste odabrali taj način ishrane. Tako ćete izbeći neprijatna pitanja i moći ćete da sačuvate svoju dijetu u tajnosti.

Naprimer, ako vas za ručkom pitaju zašto jedete šargarepu ili jabuke, jednostavno im odgovorite zato što volite sveže voće ili povrće i jedete ih u svakoj zgodnoj prilici.

Isto tako možete reći i za spanać u vašem tanjiru – da ste danas jednostavno odlučili da se hranite zdravo i da vam je dosadila masna hrana. Možete čak i da ne odgovarate, već jednostavno da promenite temu i prebacite razgovor na drugu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest