Još u davnoj prošlosti hrana je bila podsticaj za pojavu i otkrivanje država i kontinenata. Za drevne narode, hrana je bila osnova za egzistenciju i način da se preživi.
Upravo su ovi drevni narodi glavni “krivci” za otkrivanje hrane, pronalaženje načina njene proizvodnje i kultivisanje, njeno širenje i upotrebu u medicinske svrhe.
Drevni Grci i Rimljani su, pored svoje mudrosti i filozofije, poznati i po svom velikom poznavanju trgovine i proizvodnje hrane.
Evo nekoliko interesantnih činjenica u vezi sa hranom kroz prošlost:
- U trgovinskim odnosima između stanovništva kao osnovna jedinica za razmenu se koristilo seme. Seme je bilo takvo bogatstvo, da je vrednost nekih semena upoređivana sa vrednošću zlata;
- Kinoa je bila poznata još u davnoj prošlosti kao najpopularnija hrana među stanovništvom Perua;
- Za lečenje različitih obolenja drevni narodi koristili su veoma često krompir. Uglavnom su upotrebljavani ljubičasti i crveni krompir. Upravo zbog toga je njegova proizvodnja bila prioritetna, jer se je sem u ishrani, koristio i za lečenje;
- Jedna vrsta gljive je prošlosti je bila veoma popularan napitak, koji predstavlja fermentisani čaj, po imenu kombuča;
- Među osnovnom hranom Rimljana su bili beli luk i krastavac, a od začina – bosiljak;
- Za prabugare je poznato da su više voleli meso i jela od mesa, nego povrće. To nasleđe ostalo je do danas;
- Veoma interesantan podatak je da su u prošlosti vladari tvrdili da je najukusnije meso - meso od rode.
Komentari