Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Koliko vremena oduzima varenje hrane?

Koliko vremena oduzima varenje hrane?

Hristiana N.Hristiana N.
Početnik
17
koliko vremena oduzima varenje hrame

Hajde da budemo u potpunosti iskreni: Većina nas ne ceni rad koji sistem organa za varenje vrši za nas. U svom većem delu, nakon što hrana napusti naša usta, ona napušta i naš um.

Ali šta se dešava sa hranom nakon što je progutate? Sistem organa za varenje se u celini sastoji od veoma složenih i presudnih pokretnih delova. Evo šta treba da znate o tome šta se dešava za vreme varenja hrane i koliko ono obično vremena oduzima.

Očigledno prvi korak prema varenju hrane je stavljanje hrane u usta i žvakanje - ali vaši zubi ne vrše celi posao ovde. Za vreme ovog procesa vaše pljuvačne žlezde takođe vlaže hranu, što olakšava svemu što jedete da lakše prođe kroz jednjak kada gutate.

Nakon što hrana napravi sebi put kroz jednjak, stiže do donjeg ezofagealnog sfinktera - mišića koji se opušta kako bi se dozvolilo hrani da pređe u želudac. Nakon toga mišiči želuca mešaju vašu hranu sa želudačnim sokovima, a žlezde koje se nalaz u sluzikoži želuca, proizvode enzime i želudačne kiseline koje pomažu hrani da se dodatno razgradi.

Nakon toga hrana prolazi kroz tanko i debelo crevo. U tankom crevu usvojene hranljive materije i voda se aposorbuju u krvotok, a u debelom crevu tečni otpad se transformiše u izmet koji se premešta u rektum. Rektum koji se nalazi u donjem kraju debelog creva, čuva izmet dok ne bude izbačen za vreme pražnjenja creva.

Vreme koje je neophodno za varenje hrane - od momenta kada je stavite u usta do momenta kada je izlučite - zavisi od mnogih faktora. Generalno oduzima dva do pet dana dok ljudi ne usvoje hranu, ali to različito varira kod svih. Vrsta hrane koju jedete igra dosta važnu ulogu.

varenje hrane

Hrana sa visokim sadržajem vlakana može da ubrza vaše varenje. Prostija hrana (neprerađena hrana) je lakša za varenje, zato što je teže vašem telu da razgradi složene hemikalije u prerađenoj hrani. Složeni šećeri, bogati masnoćama i proteini u hrani oduzimaju više vremena.

Niz stanja može da ima efekat na sistem organa za varenje, ne svi od njih obavezno usporavaju ili ubrzavaju sistem organa za varenje. Među njima najčešće se sreću rak, kiseline, intolerantnost na laktozu i sindrom izirtiranih creva.

Ukoliko sumnjate da vaš sistem organa za varenje ne radi sasvim pravilno, obavezno se konsultujte sa vašim lekarom, kako bi vam pomogao da stignete da uzročnika problema sa vašim sistemom organa za varenje. Dobra vest je što mnogi problemi sa varenjem mogu da budu prosto rešeni kroz promene u svakodnevnom načinu života.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest