Kvasac je prirodna namirnica. On sadrži tzv. ćelije kvasca, koje se brzo razmnožavaju, posebno kada u toploj sredini. Kada se kvascu doda šećer, onda on međusobno deluje sa ćelijama kvasca i tada se dobija alkohol. Dobijeni alkohol isparava tokom pečenja.
U prodavnicama se može naći kako svež, tako i suvi kvasac. Suvi kvasac je vrsta sredstva za dizanje testa.
Suvi kvasac je poznat još krajem 60-ih godina prošlog veka. On je lak za čuvanje, ima dug rok trajanja i visoku aktivnost. Aktivnost suvog kvasca opada za 15% nakon prve i druge godine od njegove proizvodnje.
Nakon otvaranja kesice sa suvim kvascem, poželjno je da se on iskoristi u toku dana. Ne bi trebalo da stoji dugo otvoren.
Suvi kvasac se koristi u:
1. Baštovanstvu - ćelije kvasca koje se nalaze u njemu su bogate belančevinama. One sadrže mikroelemente, mineralne materije i organsko gvožđe.
Kvasac pomaže biljkama tako što:
- podstiče njegov rast;
- izvor je korisnih bakterija;
- bijlke koje se obogaćuju kvascem budu dosta izdržljive;
- kvasac je koristan za cveće, jagode i drugo voće;
- aktivira rast i razvoj korenja
- cvetovi, kojima je dodavan suvi kvasac, mnogo više i duže cvetaju
2. Kozmetika - zbog vitamina i mikroelemenata koje suvi kvasac sadrži, on se koristi i kao sredstvo za podmlađivanje. On se koristi za pravljenje raznih maski za lice i kosu.
3. Suvi kvasac se koristi za pravljenje raznih napitaka i deserata.
Komentari