Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Suvi kvasac - činjenice i primena

Suvi kvasac - činjenice i primena

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
3391
Suvi kvasac

Kvasac je prirodna namirnica. On sadrži tzv. ćelije kvasca, koje se brzo razmnožavaju, posebno kada u toploj sredini. Kada se kvascu doda šećer, onda on međusobno deluje sa ćelijama kvasca i tada se dobija alkohol. Dobijeni alkohol isparava tokom pečenja.

U prodavnicama se može naći kako svež, tako i suvi kvasac. Suvi kvasac je vrsta sredstva za dizanje testa.

Suvi kvasac je poznat još krajem 60-ih godina prošlog veka. On je lak za čuvanje, ima dug rok trajanja i visoku aktivnost. Aktivnost suvog kvasca opada za 15% nakon prve i druge godine od njegove proizvodnje.

Nakon otvaranja kesice sa suvim kvascem, poželjno je da se on iskoristi u toku dana. Ne bi trebalo da stoji dugo otvoren.

Suvi kvasac se koristi u:

1. Baštovanstvu - ćelije kvasca koje se nalaze u njemu su bogate belančevinama. One sadrže mikroelemente, mineralne materije i organsko gvožđe.

Kvasac pomaže biljkama tako što:

Suv i sveži kvasac

- podstiče njegov rast;

- izvor je korisnih bakterija;

- bijlke koje se obogaćuju kvascem budu dosta izdržljive;

- kvasac je koristan za cveće, jagode i drugo voće;

- aktivira rast i razvoj korenja

- cvetovi, kojima je dodavan suvi kvasac, mnogo više i duže cvetaju

2. Kozmetika - zbog vitamina i mikroelemenata koje suvi kvasac sadrži, on se koristi i kao sredstvo za podmlađivanje. On se koristi za pravljenje raznih maski za lice i kosu.

3. Suvi kvasac se koristi za pravljenje raznih napitaka i deserata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni