Naši preci su se hranili sirovim proizvodima i to im je omogućilo da prežive, ali koliko bi savremeni ljudi bili skloni da jedu sirovu hranu?
Sirova hrana je korisna i zdrava, ali je strogo subjektivna i zavisi od pojedinca. Ljudi koji jedu sirovu hranu retko su bolesni i brzo se izbore sa bolestima.
Bolesti kardiovaskularnog sistema i mnoge druge ozbiljne bolesti su velika retkost za ljude koji se fokusiraju na sirovu hranu zato što je njihov organizam zaštićen.
U svežim sirovim proizvodima poput kupusa, salate, žutog i crvenog voća i u belom luku se čuvaju svi antioksidansi i aktivne materije koje se uništavaju prilikom termičke obrade.
Želudac radi kao sat kada se čovek hrani sirovim proizvodima. Hranljiva vlakna koja su sadržana u sirovom voću i povrću eliminišu zatvor i hemoroide.
Kod bolesti bubrega, reumatizma i kožnih bolesti sirova ishrana je korisna, zato što je metabolizam u normi, a hipertonija se ublažava zbog smanjivanja soli u hrani.
Orasi i druge vrste orašastih plodova su prilično kalorični, ali ako umesto normalne porcije hrane pojedete jednu šaku orašastih plodova, bićete siti nekoliko sati, a organizam neće trošiti energiju na apsorbovanje teške hrane.
Kod sirove ishrane zubi i desni postaju zdraviji, a neprijatan zadah nestaje, boja lica postaje sveža. Sirova hrana nema kontraindikacije, ali proizvodi treba pravilno da se konzumiraju.
Mahunarke ne mogu da se konzumiraju u sirovom obliku, zato što mogu da stvore toksine. Sirove šargarepe su korisne samo u kombinaciji sa masnoćama, zato što inače organizam neće moći da usvoji vitamin A koji je sadržan u narandžastom povrću.
Spanać sadrži mnogo kiselina koje ometaju apsorpciju kalcijuma, zato ne treba da jedete ovo povrće sirovo, već da ga blago poparite sa ključalom vodom.
Mala deca i odrasli ljudi ne treba da se hrane samo sirovom hranom. Smatra se da je korisno šestdeset procenata proizvoda konzumirati u sirovom obliku, a četvrdeset - termički obrađeni.
Klice su jedan od najkorisnijih proizvoda koji se preferiraju u sirovoj ishrani. Ako ćete se fokusirati na sirove proizvode, pijte čistu mineralnu vodu, sveže ceđene sokove i zaslađujte ih medom.
Kada ste gladni, umesto da pojedete desert, probajte da ga zamenite sirovim voćem ili svežom salatom od povrća, začinjenom limunom i maslinovim uljem.
Ukoliko želite da pređete na sirovu ishranu, iz svog menija izbacite kafu, crni čaj i alkohol, a takođe i slatka peciva od testa, bombone i polufabrikate.
Komentari