bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Pravilna kombinacija začina je ključ ka ukusnim jelima!

Pravilna kombinacija začina je ključ ka ukusnim jelima!

mešavina začina

Začini su nerazdvojni deo naše kuhinje. Začini mogu da budu koreni, kora ili seme nekih biljaka, kao i sveži listovi ili cvetovi. So, jezgro i sokovi nekih voćki, takođe se mogu upotrebljavati kao začini.

Kako bi se nekom jelu dao fini ukus, nije potrebno upotrebljavati veliku količinu začina. To je pre svega pitanje ličnog osećaja. Začini ne čine samo hranu ukusnijom, već olakšavaju i njeno varenje i iskorišćavanje hranjljivih materija u organizmu. Većina začina ima i lekovita svojstva. Kurkuma je, naprimer, diuretik i čisti krv, ljuta aleva paprika poboljšava varenje, đumbir ima tonizirajući efekat.

Kako bi se postigla raznovrsnost nijansi ukusa, čemu teži svaki kulinar, neophodno je da umemo da uklopimo začine.

Kako se priprema miks začina?

masala

Koriste se celi ili mleveni začini. U odgovarajuću posudu zagrevamo 2-3 kašike ulja ili maslonovog ulja. Masnoća treba da se dobro ugreje, ali ne i da se dimi. Sipamo začine, koji će odmah početi da se menjaju (potamne, nabubre ili odskaču). Kada dobiju braonkastu boju, tada su gotovi.

Dobivena smesa se dodaje u jelo ili se u smesu dodaje povrće, koje želimo da izdinstamo ili propržimo.

Različiti začini imaju različito vreme pripreme. Zbog toga je važno da znamo kojim redosledom ih pripremamo, kako bi bili gotovi u isto vreme. Na primer, kumin se prži najduže, oko 30 sekundi, narendani đumbir oko 20, a mleveni korijander samo oko 5 sekundi.

Ako miksujemo samo mlevene začine, masnoća treba da bude umereno zagrejana, inače će izgoreti. Posebno se, pored miksa začina, jelu mogu dodavati i drugi začini. So se obično stavlja na kraju. Dodavanje soli u ranijoj fazi pripreme, umanjuje kvalitet ukusa i ona postaje lako toksična.

Konzumiranje takve hrane isušuje telo i izaziva osećaj neutoljive žeđi.

Jaki začini (karanfilić i ljuta crvena paprika) koriste se u manjim količinama, a laki (kumin), mogu i u većim.

začini

Neke vrste smesa od začina mogu se pripremiti nekoliko sedmica ili meseci unapred. Čuvaju se u dobro zatvorenim posudama na hladnom, suvom i tamnom mestu. Pre upotrebe potrebno je posudu promućkati. Tako će ukusi i mirisi biti nepromenjeni.

Šta treba da znamo o začinima?

1. Pre svakog korišćenja začina u obliku semena, treba ih dobro pregledati i očistiti od kamenčića i slamčica.

2. Svi začini se čuvaju u dobro zatvorenim posudama na suvom, hladnom i mračnom mestu. Kako ne bi izvetrili, najčešće korišćene začine možete staviti u manje posude. Napravite natpise za sve začine i stavite na posude u kojima ih čuvate.

3. Za mnoga jela se koriste mleveni začini. Kako ne bi izgubili miris, najbolje je kupiti ih cele i po potrebi ih samleti u količini koja nam je potrebna. Kurkuma i sušeni đumbir, pak sa druge strane, veoma teško mogu da se melju u kućnim uslovima.

4. Izbegavajte kupovinu gotovih smesa začina, jer one daju isti ukus svim jelima. Mnogo bolje je da sami napravimo miks začina.

5. Kada miks začina treba da bude u obliku paste, u mlevene začine dodajemo nekoliko kapi vode i utrljamo tučkom u avanu. Pasta se prži oko 1 minuta, kako bi se izvukla aroma začina i nakon toga se dodaju ostale namirnice.

6. Jedan začin može se zameniti drugim. Možete i potpuno izbaciti određene začine.

7. Sušeni začini i biljke imaju 2 puta veću aromu od svežih, ali je preporučljivo da koristite sveže začine.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest