Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Začini pogodni za povrće

Začini pogodni za povrće

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
445
Začini za povrće

Nema aromatičnijeg i bogatijeg kulinarskog sveta od sveta začina. Menjaju ukusne senzacije, unose dašak svežine ili egzotike, dodaju oštrinu ili ublažavaju ukus.

Remek-dela od povrća su nemoguća bez učešća začina. Nalazimo ih u obliku lišća, semena, korena, kore drveta, smole ili drugih supstanci.

Svaka geografska lokacija ima svoje magične ukuse i arome koje nose začini. I svako jelo od povrća je usko povezano sa nekim začinom, koji je kao da je stvoren posebno za njega. Neke vrste povrća i začini su se pronašli i povezani preko velikih rastojanja.

Kratka istorija začina

Srednji vek je bio zlatno doba začina. Ovo je vreme kada se rađala nauka o kombinovanju začina i proizvoda, odnosno rađala se prava kulinarska umetnost. Kontrola prometa ove vredne sirovine uspostavljena je nakon mnogih napora da se do njih nađe prečica. Sav trud je bio vredan toga jer bez istraživanja ne bismo poznavali hranu kakva je danas. Muškatni oraščić, biber, cimet, majoran i mnogi drugi pridružuju se već poznatim ukusima u Evropi kako bi stvorili raznovrsnost ukusa koje poznajemo.

Kombinacija začina i povrća

Povrće je primamljivo ukusno sa svojim odgovarajućim začinima. Evo koje povrće i koji začini se najbolje slažu.

Začini za krompir

Začini pogodni za povrće

Krompir je omiljeno povrće koje jedemo prženo, kao gratin, musaku, supu, pire, pečeno sa sirom. Način na koji su aromatizovani čini ih zaista neodoljivim. Aleva paprika, mirođija, beli luk, estragon su začini pogodni za krompir.

Začini za kupus

Naša tradicionalna kuhinja prihvata kupus kao jednu od glavnih namirnica. Kada je svež, hrskav je i veoma ukusan sa šargarepom. Tada šargarepa postaje njegov začin. Kod nas kumin čini veoma dobar tandem sa kupusom.

Kada se kuva, lovorov list, kari i biber mogu da dodaju neočekivani šarm jelu.

Paradajz je takođe idealan začin za kupus u svežem stanju tokom termičke obrade.

Začini za paradajz

Začini pogodni za povrće

Jedno od najomiljenijih povrća može se konzumirati na mnogo načina – sokovi, salate, sendviči, punjeni nadevom, na ražnjićima i u prilozima, u supama i jelima od povrća.

U svim svojim raznovrsnim ulogama, paradajz najbolje prati so, beli luk, zeleni začini kao što su peršun, bosiljak, origano, majčina dušica, koji daju divnu aromu i ukus jelu od paradajza.

Začini za krastavce

Krastavci su osvežavajuće povrće, pogodni uglavnom za lagane recepte za hlađenje tokom letnjih meseci. Za njega su pogodni mirođija, beli luk, so. Pripremljeni za zimu, kiseli krastavci zahtevaju beli luk, mirošiju, sirće, biber.

Začini za tikvice

Začini pogodni za povrće

Tikvice su zdrava i lagana namirnica koja se brzo sprema i uvrštava u ukusne recepte, a za aromatiziranje su pogodni mirođija, peršun, so, beli luk. Nana, bosiljak, origano i ruzmarin su takođe začini, koji se koriste u receptima za tikvice.

Začini za patlidžan

Patlidžan ima veoma blag ukus, što omogućava jače začine. Biber, kajenska paprika, čili, beli luk, korijander i bosiljak, origano i majčina dušica, kao i cimet su moguće prijatne kombinacije začina koje upotpunjuju prijatan ukus patlidžana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest