- Najbolji način za ravnomerno pečenje sitnih kolača, gurabija, štapića, puslica su aluminijumske posude, a teflonske posude i kalupi više odgovaraju voćnim kolačima, tortama, kuglofima;
- Treba da znamo da testo upija razne mirise i ako smo u rerni pekli ribu ili jelo s jakim začinima, dobro je da je prethodno dobro provetrimo;
- A kako da znamo da li je testo ispečeno? Mnogo je lako - tako što zabodemo u sredinu čačkalicu. Kad je izvadimo za nju ne treba da je zalepljeno testo;
- Ponekad kolač koji pečemo pregori, ostavimo ga da se ohladi i onda ga ostružemo pažljivo sitnim rendetom;
- Da sačuvamo kolač duže svežim treba da prekrijemo ohlađeni kolač potpuno aluminijumskom folijom. Slatkiše i perece ćemo sačuvati najbolje u u zatvorenim staklenim teglama ili metalnim kutijama;
- Na nekoliko mesta zabodemo makarone u testo da ne bi kolač izašao iz kalupa za pečenje. Tako vazduh izlazi kroz cevčice;
- Žumance za mazanje kolača neće da potamni ako ga pre mazanja pomešamo sa 2-3 kapi limunovog soka ili ulja.
Komentari