Pre nego što počnete da pečete orašaste plodove, probajte ih da vidite da li su gorki - ako jesu, ne možete ništa učiniti da uklonite gorčinu. Gorke bademe ne treba jesti jer su opasni po zdravlje. Jedini bademi koji su pogodni za konzumaciju su slatki.
Pečeni bademi sa solju
Potrebno vam je: bademi, so
Način pripreme: Ako želite da prethodno oljuštite bademe, potrebno je da ih stavite u cediljku i potopite na 2 minuta u ključalu vodu. Zatim ih oljuštite i raširite da se osuše. Nakon što su samo malo vlažni, posolite i dobro promešajte. Na oko 200 g badema dodati 1 kašičicu soli. Stavite ih u lagano zagrejanu rernu i s vremena na vreme promešajte da se ne prepeku. Gotovi su kada postanu zlatni.
Oljuštiti bademe je vrlo lako kada prođu kroz toplu vodu – samo ih uzmite u prste i koža se skine. Treba znati da se prilično brzo kuvaju, pa je dobro paziti na njih da ne zagore. Ako želite da nakon isključivanja rerne budu hrskavi, izvadite ih i stavite u hladan pleh. Ako orašaste plodove ne ljuštite unapred, da bi bili hrskaviji, možete ih uvaljati osim u so i u belance.
Pečeni bademi sa šećerom
Potrebno vam je: 200 g badema, 2–3 kašike šećera u prahu, 1 kašika raženog brašna
Način pripreme: Prvo pomešajte šećer i brašno, pa dodajte bademe, uvaljajte ih i rasporedite u pleh. Pečenje je isto kao i za soljene. Ne morate koristiti raženo brašno, već samo šećer. U ovom slučaju pecite dok se šećer postepeno ne karamelizuje. Zatim ih izvadite iz rerne i stavite u pleh premazan maslacem. Pustite ih da se ohlade.
Slatki bademi sa cimetom
Neophodni proizvodi: bademi, cimet, šećer, 2 belanca, med
Način pripreme: Prvo umutite viljuškom belanca, promešajte proizvode - med treba da je tečan, pa ga prelijte preko badema. Orašaste plodove ste prethodno stavili na pleh obložen papirom za pečenje. Proporcije svega zavise od toga koliko ćete orašastih plodova peći.
Takođe naučite za šta su bademi korisni, zašto je dobro da se potapaju bademi i saznajte kako se seckaju bademi.
Komentari