Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Trikovi pri kuvanju špageta

Trikovi pri kuvanju špageta

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1471
Špagete

Italijanska kuhinja je odavno ušla i u našu geografsku širinu - sa picama, pastama, ređe lazanjama. Njihova ukusna jela definitivno su voljena i kod nas, ali pitanje je možemo li da ih napravimo. Zato što za jedno jelo nije bitno samo da ga skuvaš, već da ga napraviš kako trebam da dodaš ili ne, sve što je neophodno i to u pravom trenutku.

Osim toga termička obrada i neprekidno mešanje i gledanje u ringlu, takođe spadaju u važna pravila kuvanja. A pošto špagete dosta podsećaju na kamenčiće o koje se često spotiče inače dobra domaćica, opisaćemo kako da skuvate špagete, korak po korak. Nema ničeg teškog u procesu, ali kao sve prvi put zahteva dosta pažnje.

Testenina

1. Neophodan vam je veliki lonac u koji se stavi više vode. Za špagete treba da stavite po litar vode na oko 100 g špageta.

2. Ne dodajte so pre nego što voda provri, zato što ćete tako usporiti proces. Začin se stavlja jedva, kad voda provri. Količina soli je jedna kašika na litar vode. Neke domaćice dodaju i kašiku ulja. I ako nije jasno - so i ulje dodajemo da se špagete ne zalepe i da se ne raskuvaju.

3. Sledeći korak je da stavimo špagete - uhvatite ceo snop i stavite ga u šerpu vertikalno. Počinju da mekšaju i postepeno postaju lakše za kontrolisanje - namestite ih onom dugačkom viljuškom s dva zubca, koju ste kupili u kompletu s kutlačom, presom za pire i kašikom s rupama.

4. Nakon što stavite špagete, pogledajte na sat i odmerite vreme koje je naznačeno na pakovanju.

5. Ringla se ne smanjuje - špageti treba da se okrenu.

6. Kuvaju se bez poklopca, da ne iskipi voda.

7. Proveravajte s vremena na vreme dokle je stigao proces kuvanja i mešajte špagete veoma pažljivo.

8. Uprkos tome što piše na pakovanju, ako vam se čini da nisu gotove, sačekajte još malo, da ne ostanu nekuvane.

9. Kad su omekšale treba da ih procedimo. Sklonite s ringle i dodajte dve šolje hladnije vode, da zaustavite proces kuvanja. Nakon toga ocedite špagete od vode pomoću cediljke - procedura se radi nad sudoperom. Ocedite dobro.

Sosovi za špagete

10. Nemojte da čekate da se voda ohladi i onda da ih cedite - postupak se radi dok su sasvim vrele.

11. Ne ostavljajte špagete pod tekućom vodom.

12. Nakon što se ocede, vratite ih u već prazan lonac i počnite da pravite sos po želji. Ako tako više volite, možete da dodate i parče maslaca na špagete, da postanu sočnije.

13. Savetujemo vam da ne pravite sos i špagete istovremeno, posebno ako ste novajlija. Nakon što ste započeli kuvanjem, čekajte da se završi i onda se prihvatite željenog preliva.

14. Zaista ukusne će biti špagete ako ih ostavite da krčkaju nekoliko minuta u sosu.

I da bismo vam bili do kraja od koristi, predlažemo vam da pogledate naše zaista ukusne recepte za špagete kao špageti bolonjeze ili špageri karbonara. I malo egzotičnije ukuse - recepte za pirinčane špagete.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
51
40
31
20
10
Oceni:

Komentari (1)

Pošalji
Veca
Veca
23.02.2023 18:51
Odlično ste pojasnili sve korake,a slažem se i sa time da,uprkos tome šta piśe na pakovanju uvek ih treba malo duže kuvati kako ne bi ostale nekuvane
0
0