Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kulinarski trikovi prilikom kuvanja sarmi

Kulinarski trikovi prilikom kuvanja sarmi

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
237
Sarme

/undefined /undefined Sarme, bilo da su od kupusa ili lista vinove loze, tradicionalno su zastupljene na meniju. Svaka domaćica može da pusti mašti na volju i da ih napuni bilo kojim nadevom koji želi, ali da bi bile ukusne, dobro je znati neke trikove, koje treba primeniti tokom njihovog oblikovanja i termičke obrade. Evo šta je važno znati prilikom kuvanja sarmi:

Najčešće su zimske sarme, napravljene od kiselog kupusa. Međutim, ništa vas ne sprečava da tokom drugih godišnjih doba pripremite aromatične sarme od svežeg kupusa.

- U tu svrhu, potrebno je samo da blanširate listove kupusa nekoliko minuta u ključaloj slanoj vodi. Ako želite da imaju blago kiseli ukus, sličan tradicionalnom kiselom kupusu, možete dodati i malo sirćeta ili soka od limuna u vodu u kojoj ćete blanširati listove;

- Uvek dobro umotajte sarme koje pripremite. Njihov nadev mora da može da se krčka, zbog čega je uvijanje izuzetno važno;

- Ne zaboravite da pored listova kupusa, za uvijanje sarmi možete koristiti i listove vinove loze, listove zelja, rabarbare, cvekle i bilo kojeg drugog lisnatog povrća. Međutim, preporučuje se da se prethodno blanširaju u slanoj vodi;

Sarme od listova vinove loze

- Kada ste već napravili sarme, stavite nekoliko listova onoga čime ste ih uvili na dno posude. Bez obzira da li je to kupus, vinova loza ili za koje god sarme ste se odlučili, ne zaboravite da dno pokrijete sa 2-3 reda listova kako sarme ne bi zagorele;

- Možete ih čak i pokriti listovima nakon što ih poređate kako biste bili sigurni da će se dobro skuvati. Obavezno ih kuvajte pokrivene tanjirom i tek onda stavite poklopac na lonac;

- Sarme se mogu peći i u rerni, ali imajte na umu da na taj način postaju malo suvlje, zbog čega je dobro peći ih sa nekom vrstom sosa, po mogućstvu od paradajza;

- Ako pripremate sarme sa nadevom od mesa, dobro je prethodno lagano prodinstati meso, dodati pirinač i začiniti nadev po ukusu. Na ovaj način ćete biti sigurni koliko nadeva staviti u sarme;

- Uvek poređajte sarme čvrsto jednu do druge u šerpi u kojoj ćete ih kuvati. Na ovaj način, njihov nadev neće ispadati čak i ako niste uspeli dobro da ih umotate.

Pogledajte i koji začini su pogodni za sarme i pogledajte ove ideje za posne sarme.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest